Foto

Testblogg: Profoto B1 "Verkar ju bra det här"

Igår damp det ner en ryggsäck och lite fodral på redaktionen. Dessa innehöll två stycken Profoto B1 med en AIR TTL-sändare och en softbox och ett paraply som nu ska testas. Vad vill ni att jag ska utsätta dem för?

Profoto B1 lanserades för några veckor sedan och väckte en del uppmärksamhet bland fotografer. Den stora nyheten är att blixtarna har TTL-styrning och att de är sladdlösa, alltså är batteriet inbyggt (men löstagbart). Enligt Profoto var vi också bland de första i världen att få testa blixtarna och sändaren med den nya mjukvaran.

För att testa så att allt fungerade och att allt var med byggde jag ihop softboxen och satte den ena blixten på ett stativ. Den andra la jag på ett skrivbord bakom. Valde en exponering som underexponerade lysrörsljuset lite och sen la jag kameran på vår bokhylla satte mig i stolen och lät självutlösaren och blixtarna göra jobbet, bildresultatet ser du ovan. Efter att ha tagit några bilder, utan att behöva göra mer med blixtarna än att slå på dem måste jag säga att jag är imponerad. Än så länge. Inomhus i ett kontor där sändaren är två meter från mottagaren kan det inte gå så väldigt fel. De ska självklart ut i den annalkande stormen Sven för att testas ordentligt.

Är det något speciellt du vill att jag testar med blixtarna? Utrustningen jag kommer att testa med är en Canon 5D Mark III och en 24-105/4. Testet kommer att dyka upp i nummer 1/2014.

Kolla även in webb-tv från Fotomässan när vi pratade om blixtarna med Profotos Victor Föjer.