Nyhet

Titta noga – bilden är egentligen svartvit

Med bara några få färgade linjer kan vi lura vår hjärna att göra om en svartvit bild så att vi upplever den i färg.

ProgrammerarenØyvind Kolås arbetar vanligtvis med att utveckla bildredigeringsprogrammet GIMP, med bland annat bitdjup och förbättringar till programmets funktion för saturation i bilder. När han höll på att experimentera med olika mönster upptäckte han att dessa också kunde används för att påvisa färg, i något han kallar för "color assimilation grid".

Svartvit bild med färgade linjer.
Samma bild med rutnät.

Illusionen innebär att en i grunden helt svartvit bild får ett rutnät i färg pålagt på de delar av bilden som ska ha samma färg som rutnätet. Det som då händer är att hjärnan läser samman informationen i bilden och konstruerar en bild i färg.

Principen för illusionen följer samma princip som hos "chroma subsampling", den metod som används för att komprimera och återskapa färginformation i bilder, något som man ofta stöter på kring videokvalitet, exempelvis 4:2:2 eller 4:4:4.

Nedan syns tre stillbilder från en renderad film, där första bilden är svartvit, andra bilden är med färgmönster och tredje bilden är en originalbild från filmen, i färg. Du kan se den 30 sekunder långa mönsterfärgade filmsekvensen högst upp i artikeln.

Svartvit bild från "Spring - Blender Open Movie".
Från Øyvind Kolås youtubefilm "Color Assimilation Grid Illusion".
Originalbild från filmen.

Øyvind Kolås skriver att detta skiljer sig mot JPEG-komprimering som har färginformation i varje pixel, men att exemplet däremot visar hur mycket viktigare luminositeten är än chroman, färgen, för hur vi uppfattar en bild.

Detta innebär att funktionen egentligen kan användas för att komprimera en bild ytterligare, då färre inslag av färgade pixlar – som tar med datautrymme än svartvita pixlar – kan minska en bilds information avsevärt men ändå upplevas vara i färg när vi tittar på den.

I den nuvarande versionen 2.10 av GIMP och i kommande version 3.0 av GIMP finns funktionen tillgänglig.