Prylnyhet

Tokina Firin 20mm f/2 FE MF – ny vidvinkel till Sony E

Det verkar inte vara någon hejd på tillströmningen av nya objektiv till Sonys E-bajonett. Den här gången är det Tokina som lanserar en ny serie, Firin, och först ut är en vidvinkel.

Firin 20mm f/2 FE MF är det första objektivet som dyker upp i Tokinas nya serie. Konstruktionen i det nya objektivet består av tretton linselement i elva grupper. Tre av dessa linser är så kallade Super-low dispersion-linser som tillsammans med ett par asfäriska linser ska motverka kromatisk aberration. Bländarens största öppning är, som namnet antyder, f/2, den minsta är f/22.

Objektivets fokusering är manuell, likaså bländarringen, men objektivet kan ändå skicka elektronisk information till kameran för att kunna användas med bildstabilisering och för att få hjälp med den manuella fokuseringen. Bländarringen kan också ställas om till ett klicklöst läge för den som vill använda objektivet vid filmning.

I USA kommer priset att hamna på 799 dollar, något svenskt pris har vi ännu inte sett, men det amerikanska priset motsvarar ungefär 7500 kronor.