Prylnyhet

Tokina släpper tre nya objektiv – för spegellöst och dslr

Av de tre nya objektiven är två helt nya och ett är en upprustat äldre modell. Två är anpassade till Fujifilms aps-c-kameror och ett till Nikon och Canons dslr-system.

Tokina har lanserat tre nya objektiv, varav två är helt nya och ett är en uppdaterad variant av en äldre modell.

De två nya objektiven, ATX-M 23mm f/1,4 och ATX-M 33mm f/1,4, ingår i Tokinas ATX-M.serie som är deras spegellösa objektiv. Dessa två har fattning för Fujifilm och är konstruerade för att fungera tillsammans med deras inbyggda bildstabilisering. Detta tack vare att Fujifilm licensierat tekniken för sin bajonettfattning till Tokina, något som säkerligen kan hjälpa till exempel autofokusens prestanda.

Båda objektiven har en filterdiameter på 52 millimeter och asfäriska linselement för att minska mängden optiska fel som kan uppstå. De är också lika stora till de yttre måtten men vikten skiljer sig med ungefär tio gram där 33mm f/1,4 är tyngre på 285 gram (den kortare brännvidden väger 276 gram). Bländaren sträcker sig från f/1,4 till f/16 på båda objektiven. Bländarringarna har också ett läge där de kan justeras utan klicklägen vilken ofta uppskattas av filmare, bländarbladen är nio till antalet.

För att få en så tyst autofokusering som möjligt använder Tokina en ST-M-motor. Vi har inte sett några svenska priser men på andra sidan Atlanten kommer kostnaden för dessa att hamna på 479 dollar för den vidvinkligare 23mm f/1,4 och 429 dollar för 33mm f/1,4.

Uppdaterad vidvinkelzoom

Förutom de två helt nya fasta objektivet, så kommer också en uppdaterad version av ett äldre vidvinkelobjektiv, 17-35mm f/4 Pro FX. Det nya objektivet, som har samma brännvidd och bländare, kallas 17-35mm f/4 ATX-I. Konstruktionen består av 13 element placerade i 12 grupper. Bländaromfånget är f/4 till f/22 och närgränsen ligger på 28cm.

ATX-i 17-35mm f/4 har en snabbkoppling som gör att det går enkelt att byta mellan autofokus och manuell fokus. För att driva fokuseringen används Tokinas GMR sensor och SD-M-motor (Silent drive-module).

Tokina säger att objektivet är fukttätat, men de säger inget om vad det egentligen innebär. Den uppdaterade 17-35mm f/4 ATX-i kommer med fattning för Canon EF och Nikon F.

Här har vi inte heller sett något svenskt pris, men på den amerikanska marknaden kommer priset att hamna på 600 dollar.