Prylnyhet

Tokina SZ 33mm f/1.2 – ljusstark normal till Fujifilm och Sony E

Nu kommer ett nytt ljusstarkt alternativ för de som kan klara sig utan autofokus. Trots att det saknar vissa moderniteter ska det vara väl anpassat för till exempel filmare.

Tokina har lanserat ett nytt objektiv som kommer med fattning för Fujifilm X och Sony E. Med en största bländare på f/1,2 får det anses vara väldigt ljusstarkt. Brännvidden ligger på 33mm vilket ger ungefär samma bildvinkel på en aps-c-kamera som ett 50mm-objektiv på en fullformatskamera. Objektivets bildcirkel täcker bara en aps-c-sensor så det går inte att använda på Sonys fullformatskameror med E-fattning.

Det finns ingen bildstabilisering eller autofokus, däremot ska konstruktionen vara helt i metall och glas. Båda versionerna har en steglös bländare och enligt Tokina ska så kallad focus breathing vara minimerad till glädja för filmare. Fokuseringsringen har en rotation på 160 grader.

Tokina SZ 33mm f/1.2 väger runt 605 gram och har en diameter på 70mm, längden ska vara 87,5mm.

Objektivet ska gå att beställa redan nu (men vi har ännu inte sett det hos någon återförsäljare). Priset hamnar på 399 USD, vilket motsvarar ungefär 4000 kronor.