Prylnyhet

Tokina SZ 8mm f/2,8 Fisheye – manuellt objektiv för vloggare och astrofotografer

Tokinas nya SZ8mm f/2,8 Fisheye kommer till två olika fattningar i dagsläget, Fujifilm och Sony E.

Tokina har meddelat att de utvecklat ett fisheyeobjektiv för Sony E och Fujifilm X (det vill säga aps-c). Objektivet är helt manuellt och har en största bländare på f/2,8. Modellbeteckningen blir den kortfattade SZ 8mm f/2,8 fisheye.

Den optiska konstruktionen består av elva element i åtta grupper av vilka ett flertal har en ytbeläggning som ska förbättra den optiska prestandan. Bländaren har sju blad och den minsta bländaren är f/22. Filmare kan glädja sig åt att bländarringen inte har några klick vilket gör att det går enkelt att ändra bländare medan man filmar. Det går också att gå förhållandevis nära sitt motiv då närgränsen bara är tio centimeter.

Tokina riktar in objektivet mot vloggare som vill filma sig själva och till exempel astrofotografer som vill kunna fånga in så mycket som möjligt av himlen på en bild. FIsheye objektiv är även populärt inom vissa actionsporter föratt kunna komma väldigt nära men ändå få med så mycket som möjligt. Bilder som tas med ett fisheyeobjektiv blir kraftigt förvrängda med böjda linjer, detta beror så klart på attbilvinkeln är 180°.

Det nya Tokinaobjektivet kommer i det närmaste att konkurrera med Samyangs objektiv med samma brännvidd, bländare och bajonetter som har ett pris på 2990 kronor.

Måtten på objektivet är 60 x 52mm och vikten ligger på 280gram.

Säljstarten är 15 mars men vi har ännu inte sett något svenskt pris.