Prylnyhet

Tokina varnar för adapterproblem med Nikon Z

Objektivtillverkaren Tokina går ut med en lista av objektiv som inte fungerar riktigt som de ska när de används med en FTZ-adapter för Nikons Z-kameror.

Tokina har gått ut med en lista med objektiv som har fattning för Nikons F-bajonett. Objektiven på listan, har Tokina upptäckt, fungerar inte som det är tänkt när de används tillsammans med Nikons FTZ-adapter på Nikons spegellösa Z-kameror. Det som händer är att autofokusen inte fungerar som den ska.

Det är med fyra objektiv som Tokina upptäckt det här problemet. De fyra är: AT-X 70–200mm f/4 FX VCM-S, AT-X M100 AF PRO D, AT-X 107 AF DX NH Fisheye och AT-X 107 AF DX Fisheye. Med dessa fyra objektiv så fungerar inte autofokusen alls. Men om du istället fokuserar manuell fungerar objektiven som det är tänkt.

Ett femte objektiv som också har fått autofokusen påverkad när det används under ovan nämnda förhållanden är Opera 50mm f/1.4 FF. Här handlar det dock om att autofokusen blir märkbart långsammare.

De säger ingenting om det finns en lösning för problemen eller om det har med konstruktionen att göra och således inte kommer att kunna fixas.