Fotonyhet

Tom Svensson: ”För att folk ska förstå behöver de se bilder”

Bevarandefotografen Tom Svensson visar i sina bilder den brutala verkligheten av tjuvjakt på noshörningar och försäljningen av deras horn.

”Vackra bilder är viktiga, men det är också viktigt att visa den andra sidan – vad som egentligen försiggår”, säger bevarandefotografen Tom Svensson som med dold kamera fångat den smutsiga handeln av noshörningshorn.Nu vill han uppmana fler fotografer till att aktivt göra skillnad med sina bilder.

– För att folk ska förstå behöver de se bilder, säger bevarandefotografen Tom Svensson som i sitt fotograferande bland annat fokuserar på att visa den brutala verkligheten av till exempel tjuvjakt på noshörningar och försäljningen av deras horn.

Att använda bilder till något reellt är viktigt för Tom.

– Bilder med bra text – det är det starkaste vi har. Och vi kan göra så mycket mer om vi använder bilderna till något. I dag går det fort med sociala medier och därför kan bilder få stor effekt för att lyckas påverka människor och sätta press på politiker.

I staden Mong La i Burma fotograferade Tom Svensson med dold kamera och lyckades få bilder av handeln med bland annat noshörningshorn.

Själv har Tom i sitt arbete dokumenterat problematiken med tjuvjägare i Sydafrika, och hur organisationer jobbar för att försöka förhindra dem från att döda noshörningar.

– Jag har följt killar som är villiga att offra sina liv för att rädda djuren. Men så ställde jag mig frågan: ”hur ser det ut i andra ändan?”. Jag tog mig till Burma och staden Mong La, där de säljer noshörningshorn. Jag plåtade med dold kamera och lyckades få bilder av handeln.

”I dag går det fort med sociala medier och därför kan bilder få stor effekt för att lyckas påverka människor och sätta press på politiker”, säger Tom Svensson. Bilderna är från Mong La i Burma där handeln med noshörningshorn är utbredd.

Visar den brutala sanningen

Mong La är en stad som är helt uppbyggd kring spel och dobbel, prostitution och illegal djurhandel. Att befinna sig där beskriver Tom som ”surrealistiskt” då det knappt finns livsmedel att köpa. Från den närliggande gränsen till Kina kommer det varje dag kineser för att köpa hornen.

– Jag fotograferade framför allt med hjälp av glasögon som kan ta bilder. Det var lättast att ta bilder åt det håll jag tittade.

Bilderna visar den brutala sanningen, utan någon försköning.

– Det är viktigt att använda bilderna till att göra något, säger Tom.

Sudan var den sista nordliga vita noshörningen. Han bevakades ständigt av livvakter som skyddade honom från tjuvskyttar, men i mars dog han på grund av åldersrelaterade åkommor.

Nu samarbetar han bland annat med Wildhood Foundation som jobbar för att stoppa tjuvjakten. Det gör de dels genom att släppa ut vakthundar på nätterna som med sina skall i det kolsvarta mörkret skrämmer bort tjuvjägarna. Wildhood samarbetar även med Flying for Rhino som på dagtid bevakar markerna från flygplan och söker efter bilar som beter sig konstigt. Tom har själv suttit med i flygplan och fotograferat nummerplåtar till tjuvjägarnas bilar.

Flying for Rhino bevakar markerna från flygplan och söker efter bilar som beter sig konstigt. Tom har själv suttit med i flygplan och fotograferat nummerplåtar till tjuvjägarnas bilar.

Påverka och göra skillnad

Att använda bilder som ett sätt för att påverka och göra skillnad, är något Tom önskar se mer av.

– Jag vill att fler fotografer ska göra saker aktivt. Vackra bilder är viktiga, men det är också viktigt att visa den andra sidan – vad som egentligen försiggår.

Tom ger även ett exempel på hur vi kan hjälpas åt, kring en problematik vi har skrivit om tidigare på Kamera Bild.

– Att se en fotograf lägga ut en djurselfie är inte seriöst. Därför borde alla hjälpas åt att scana av webben och upplysa människor om att detta är djurplågeri.

Läs mer: tomsvensson.se