https://www.kamerabild.se/nyheter/tr-dl-s-teknik-underl-ttar-f-r-pressfotografer
40933
Nyheter
Nyhet

Trådlös teknik underlättar för pressfotografer

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/561547.jpg?itok=bVss7-la', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/561547.jpg?itok=bVss7-la', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/561547.jpg', w: 470, h: 284, title: ' ' },]

Totalbetyg

Fotograferna på Scanpix har alltid deadline. Tidningarnas webbsidor hungrar ständigt efter rykande färska nyhetsbilder. Därför måste fotograferna kunna skicka bilder direkt från kameran.

Nikon D3 med sändaren WT-4

De flesta dagstidningar I Sverige abonnerar på Scanpix bilder. Men flera har också andra abonnemang och plockar den första bilden som dyker upp från en nyhetshändelse.

Även om Scanpix fotografer skulle vara ensamma om att bevaka en händelse förväntar sig ändå tidningarna snabba bildleveranser.

- Under den traditionella budgetvandringen till Riksdagen med finansministern gick jag med i fjorton minuter innan jag skickade de första bilderna. Ändå tyckte en del tidningar att bilderna kom tretton och en halv minut för sent, berättar Henrik Montgomery som är fotograf på Scanpix.

Henrik provar ut ny teknik för att snabbare och smidigare kunna sända hem bilderna.

Mobilt redan på 40-talet

Att skicka hem bilder från fältet har tillhört pressfotografens vardag i alla tider. På 1940-talet kom den första mobila telefotosändaren som var monterad i bakluckan på en fotografbil.

På resor hade fotografen med sig ett helt mobilt mörkrum som sattes upp hotellrummets toalett. Först framkallades filmen och sedan skulle bilderna kopieras till fotopapper innan de kunde skickas iväg med telefoto.

Hasselblads 25 kilo tunga telefotosändare kom på 80-talet och kunde läsa in negativen direkt vilket sparade tid.

På 90-talet reste fotograferna med bärbar dator, filmskanner och framkallningsutrustning. Bilderna skickades med GSM-telefon vilket ofta tog 15 minuter per bild.

Även efter digitalkamerans intågande har långsamma GSM-telefoner krävts för att skicka hem bilder när det inte funnits bredband att tillgå. Med 3G och Wifi-sändare till kamerorna börjar nu en snabbare era för fotografer i fält.

henrikMontgomery.jpg

På Nobelfesten 2007 använde Scanpix för första gången trådlös teknik. Hovet tillåter 5 utvalda fotografer att fotografera under 1 minut på var sida av honörsbordet. Då ska kungligheter, pristagare och ministrar hinna avbildas. Henrik tog 2 exponeringar vid bordsänden. När han kommit 10-15 meter bort var bilden skickad till redaktionen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Premiär på Nobelfesten

- På Nobelfesten förra året gjorde vi vårt första jobb med trådlös teknik. Nikon kom med sin nya D3-kamera och sändare WT-4 fem minuter innan vi skulle ge oss iväg till festen, berättar Henrik Montgomery.

Beroende på hur bråttom det är använder olika teknik för att få bilderna till redaktionerna.

- Vid olyckor räcker det som regel att vi sänder från bilen med 3G-uppkoppling via datorn. Bilen står sällan så långt bort.

Mer bråttom är det vid större nyhetshändelser och när det närmar sig tryckstart på tidningarna.

- Finns det Telia Homerun i lokalen kan vi skicka direkt från kameran via Nikons WT-4-sändare direkt till bildservern på redaktionen. På kamerans skärm väljer jag ut de bästa bilderna som sedan en bildredaktör får justera klart i Photoshop och förse med rätt textinformation.

För att kunna skicka bilderna direkt med Telia Homerun har Scanpix förhandlat med Telia så att de slipper logga in.

- Vi har framfört en önskan till Nikon att kunna lägga in användarnamn och lösenord direkt i kameran så vi även kan använda kamerorna i andra nätverk när vi är utomlands, säger Tobias Röstlund som är administrativ chef på Scanpix.

Att skicka en bild via Telia Homerun direkt från kameran tar cirka 20 sekunder. Från datorn går det något snabbare eftersom Photoshop kan komprimera bildfilerna hårdare än kameran.

Direkt med mobilen

- Vi kan även skicka bilden från kameran till datorn via w-lan. Från dator går sedan bilden iväg via 3G-uppkoppling. Två program samverkar i datorn så att bilderna skickas vidare när de hamnat i bildmappen. Den processen tar ungefär 3 minuter per bild, säger Henrik Montgomery.

Eftersom Telia Homerun inte alls har samma täckning som 3G-nätet tvingas Henrik Montgomery och hans kollegor att alltid ha med sig sin dator ut på uppdrag, men nu har Henrik hittat en ny lösning.

- Med min Nokia-telefon kan jag skicka bilderna från kamerasändaren till telefonen via w-lan. Ett program som heter Joiku Spot skickar sedan vidare bilderna från telefonen.

Det blir ändå en del prylar och sladdar som krävs.

- Varför inte 3G-uppkoppling direkt i kameran? undrar Henrik.

HenrikMontgomery-1.jpg

Kamera, sändare, dator, 3G-modem och mobil krävs för att kunna skicka bilder.

Video i snar framtid

Scanpix tittar även på hur de ska kunna skicka videofilmer från fältet på ett enkelt sätt.

- Med 4G och efterföljande standarder hoppas vi kunna sända hem video med hög kvalitet från fältet i realtid, berättar Tobias Röstlund.

Men redan innan mobiltekniken kommit så långt kan det bli aktuellt för fotograferna att även ta rörliga bilder. I början av hösten kom systemkameran Nikon D90 som kan filma i HD-kvalitet.

- Vi har provade D90 men ljudet var för dåligt. Canon Eos 5D mark II är mer lovande med mickingång, men vi kör ju bara Nikon. Därför hoppas vi på filmning när proffskameran Nikon D4 kommer, fortsätter Tobias.

Än så länge är den trådlösa tekniken tämligen krånglig och kan verka stressande, men den är ändå en lättnad för fotograferna.

- Nu kan jag skicka iväg en till två bilder direkt så att tidningarna har till sina webbar. Sedan kan jag jobba lugnt med att hitta bättre bilder utan att behöva springa iväg för att sända från en dator, säger Henrik.

FAKTA

Namn: Henrik Montgomery

Yrke: Fotograf på Scanpix sedan 2000

Utrustning: Nikon D3 med flera objektiv. Nikon WT-4-sändare. Nokia-telefon med w-lan. Apple MacBook Pro med Telia 3G-modem.

Programvara: Photo Mechanic för att sortera, textsätta och skicka bilder från datorn. Ftp-programmet Transmitt används också. För att skicka bilder direkt från kameran via datorn används programmen Captain FTP och Crows Nest. För att skicka direkt från telefonen används programmet Joiku Spot i Nokia-mobilen.

Nikon D3 med sändaren WT-4