Prylnyhet

Tre kameror i nya Iphone 11 Pro

Som väntat lanserade Apple tre nya Iphones som matchar förra årets. Bättre kameror, bättre batteritid och snabbare är nyheterna.

Det blev en rejäl omstuvning av namnen när Apple lanserade 2019 års Iphone. Uppföljaren till Iphone Xr, som varit den populäraste modellen, blir rätt och slätt Iphone 11 (de romerska siffrorna är borta). Uppföljaren till Iphone Xs får heta Iphone 11 Pro, medan den större Max-modellen nu heter Iphone 11 Pro Max.

Från vidvinkel till 2x zoom

Sett till designen är den mest uppseendeväckande förändringen jämfört med de föregående två årens modeller den stora kameraön. Med tanke på det var det överraskande lite som faktiskt verkade vara nytt i kamerahårdvaran.

Man framhöll att vidvinkelkameran som finns på alla tre modellerna är ny, och zoomen, som bara finns på Pro-modellerna, har större bländaröppning, vilket får tolkas som att standardkameran är ungefär densamma som i föregående års modell.

På klassiskt Apple-maner töjde man på definitionerna genom att hävda att man hade fyra gånger optisk zoom, om man utgår från vidvinkelkameran vilket ingen annan tillverkare gör. Räknat från objektivet med normal brännvidd är det 2 gånger optisk zoom precis som på de senaste årens modeller.

De tre kamerorna som finns i Pro-modellerna är en 12 megapixels kamera med brännvidden 26mm, bländare f/1,8 och optisk bildstabilisering, den andra ultravidvinkliga kameran är också den på 12 megapixel, men har en brännvidd på13mm, bländare f/2,4 och en bildvinkel på 120 grader. Tredje kameran som har ett teleobjektiv är på12 megapixel, brännvidd 52mm och bländare f/2,0 samt har inbyggd bildstabilisering. Det är också denna som används för porträttläget.

Nya chipsetet bidrar

Det betyder dock inte att ingenting hänt med kamerorna, men det är snarare det nya chipsetet A13 Bionic som står för de nyheterna. Det är tillverkat i andra generationens 7-nanometersprocess och ska förutom att leverera 20 procent bättre prestanda mot förra årets modeller även genomsyras av neural engines, det som andra tillverkare brukar kalla artificiell intelligens.

Det är dessa neurala processer som används till ännu mer avancerad bildbehandling än tidigare. Detta ska framför allt märkas i det nya nattläget som använder upp till nio exponeringar för bättre bildkvalitet. Videofilmning ska vara ett annat område där man lagt ner mycket krut, och kamerorna klarar nu att filma i 4k-upplösning med 60 bilder per sekund.

Det var tydligt från presentationen att man lagt ner ett gediget jobb med att integrera de tre kamerorna med varandra. Om man fotar i normalläget kan man nedtonat i periferin se hur bilden kan se ut om man zoomar ut mer och växlingen mellan kameralägena sker flytande snarare än med en abrupt växling av vy.

14 300 kronor för Iphone 11 Pro Max

Iphone 11 kommer i sex olika färger, lila, svart, grön, vit, gul eller röd. Den kommer med 64, 128 eller 256 lagring och kostar inte mindre än 9195 kronor i sitt billigaste utförande. Iphone 11 Pro och 11 Pro Max har frostad glasbaksida i grönt, grått, silver eller guld, och kostar från 13 000 för Iphone 11 Pro och från 14 300 för Iphone 11 Pro Max.

Apple slår därmed nya rekord i dyra telefoner. detta får delvis tillskrivas den svaga svenska kronan då dollarpriset låg på ungefär detsamma som förra och förrförra årets modeller.

Förbokning för dessa tre telefoner öppnar 13 september klockan 14 svensk tid och säljstart är sedan den 20 september.

Läs mer om Apples nya Iphones i systertidningen Mobils artikel.