Prylnyhet

Tre nya objektiv för Nikons Z-system

I samband med lanseringen av Nikon Z7 och Z6 släpper Nikon även tre matchande objektiv, i en ny serie kallad S-serien. Objektivens optiska förmåga ska vara långt bättre än deras tidigare objektiv.

De tre objektiven ärNikkor Z 24-70mm f/4 S, Nikkor Z 35mm f/1.8 S och Nikkor Z 50mm f/1.8 S. De tre objektiven är de första i Nikons nya S-serie och lägger grunden för deras nya spegellösa system.

Här kan du läsa mer om Nikons nya Z-system och de två kamerorna Z6 Z7.

Seriens normalzoom är ett kompakt objektiv med en största bländare på f/4. Objektivet är vädertätat och hela objektivet, inklusive dess rörliga delar, ska ha förseglats med damm- och droppskydd. Objektivets närgräns ligger på 30 centimeter genom hela omfånget.

För att objektivet ska bli ännu mer kompakt, och enkelt att ta med sig, är det möjligt att fälla ihop det. Med hjälp av en indragsmekanism kan objektivet skjutas ihop för att enkelt gå ner i väskan. Storleken blir då liknande seriens fasta objektiv.

Den ljusstarka moderata vidvinkel ska enligt Nikon ha en optisk prestanda som vida överstigerförväntningarnaman kan ha på ett f/1,8-objektiv. Upplösningen ska vara hög ända ut i kanten även på största bländare.

Tack vare det nya autofokussystemet ska fokuseringen ske snabbt, tyst och precist –oavsettfotograferingsavstånd. Hela objektivet ska vara vädertätat där alla rörliga delar ska vara damm- och droppskyddade.

Liksom de två tidigare objektiven ska det nya normalobjektivet ha en högre skärpa än tidigare. Autofokuseringen ska ske snabbt och tyst med den nya stegmotorn (STM) och ge en tyst och precis kontroll vid både stillbild och rörlig fotografering. Likt de två tidigare objektiven ska även detta vara vädertätat med damm- och droppskyddade rörliga delar.

I samband med lanseringen Z-systemet så släpper Nikon även en adapter, för användning av F-objektiv på det nya Z-systemet. FTZ som den nya adaptern kallas ska ge möjlighet att använda cirka 360 F-objektiv från AI-typ och senare. Monterar man ett objektiv med VR, så kommer objektivets VR arbetatillsammansmed husetsinbyggdabildstabilisering.

Även adaptern ska vara vädertätad för att skapa en helt vädertätad lösning.

Objektiven kommer att kosta enligt följande:

Nikkor Z 24-70mm f/4 S 11 990 kronor

Nikkor Z 35mm f/1.8 S 9 990 kronor

Nikkor Z 50mm f/1.8 S 6 990 kronor

FTZ-adapter 3 299 kronor

Nikkor 24-70 f/4 och 35 f/1,8 kommer att börja levereras i slutet av september, medan 50mm f1,8 som kommer börja levereras under november.