https://www.kamerabild.se/nyheter/triad-samlar-42-unga-studenter
32946
Nyheter
Nyhet

Triad samlar 42 unga studenter

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/565487.jpg?itok=DJ2M78UT', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/565487.jpg?itok=DJ2M78UT', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/565487.jpg', w: 120, h: 84, title: ' ' },]

Totalbetyg

Hur är det när man når botten? När känslan av att det inte finns någonting fyller en? Fotokonstnären Daniela Auerbach försöker hitta en kompromiss mellan det fysiska och psykiska i sina bilder. Hon är en av 42 studenter från Konstfack, Konsthögskolan i Stockholm och Högskolan för fotografi i Göteborg som medverkar i utställningen Triad.
  • Publicerad 14 år 7 månader
    2006-09-27 16:50

– Det är jag, men inte jag, säger fotokonstnären Daniela Auerbach om sin bild "Utan titel". Men det är ett sätt att säga "jag fixar en sån här grej". Det hade jag inte gjort för fem år sedan. Foto: Daniela Auerbach

I en sedan länge tömd pool ligger en kvinna naken. I hörlurarna hörs ett bultande hjärta och en tung andhämtning. Bredvid bilden hänger en text ur Det förlorade ordet av Bruno K. Öijer. "du fick aldrig veta, att när du rest satt jag kvar...".

- Många har sagt att det ser hemskt ut, som att hon är död och någon lagt henne där, säger Daniela Auerbach. Men hon har gjort ett val. Men det här med att man alltid har ett val, har man verkligen det?

Daniela frågar sig hur det är när man når botten, känslan av att det inte finns någonting, utsugenhet.

- Jag försöker hitta en kompromiss mellan det fysiska och psykiska, säger hon. Men det känns som om de är väldigt separerade från varandra.

Hon är inne på sitt andra år på Konstfack. Tidigare har hon gått olika fotoutbildningar. Bland annat Fotoskolan i Stockholm. Allt som har att göra med kvinnofrågor, människofrågor och ideal tycker hon är intressant.

- Äntligen har jag kunnat formulera vad det är jag vill. Det har jag inte kunnat förstå tidigare. Men det kan ändras, ingenting är oändligt, allt kan förändras.

auerbach_s1.jpg

Foto: Elin Parmhed

Vad gör du om fem år?

- Jag jobbar som fotokonstnär. Jag kommer göra allt för att kunna göra det. Men jag gör också brödjobb. Jag tycker om att jobba kommersiellt också. Det blir som en våg. Det omständliga och viktiga och sen det lättsamma och enklare. Konsten är ju väldigt tung. I alla fall för mig. För mig räcker det inte med att säga att det är fint. Min konst måste ha något mer. Jag blir så otroligt självkritisk.

Bilden är en del av en svit. Men på utställningen Triad har Daniela bara med en bild. Innanför entrén på Konstfack i Stockholm samsas 42 studenter om utrymmet. De kommer från Konstfack, Konsthögskolan i Stockholm och Högskolan för fotografi i Göteborg. Bland de som medverkar finns bland annat Lovisa Ringborg som visade bilder i nummer 5/2006 av Kamera&Bild, och den nyblivne Hasselbladsstipendiaten Daniel Andersson.

Triad är en del av Xposeptember, en fotofestival som pågår mellan den 22 september och 23 oktober i Stockholm. Men Triad pågår bara till och med den 7 oktober.

– Det är jag, men inte jag, säger fotokonstnären Daniela Auerbach om sin bild "Utan titel". Men det är ett sätt att säga "jag fixar en sån här grej". Det hade jag inte gjort för fem år sedan. Foto: Daniela Auerbach