Fotografer

Troy Enekvist vinner HD:s fotopris 2021

Troy Enekvist, som tidigare har arbetat på Kamera & Bild, blir den femte i ordningen att få ta emot Helsingborgs Dagblads fotopris.

Helsingborgs Dagblads fotopris delas ut för femte gången. Årets pristagare är journalisten och fotografen Troy Enekvist, som har skildrat hur invånare i Bangladesh tvingas fly från sina hem på grund av klimatförändringarna.

Troy Enekvist, som tidigare har arbetat på Kamera Bild, blir den femte i ordningen att få ta emot Helsingborgs Dagblads fotopris. Priset uppmärksammar betydande bildjournalistik och Troy får ta emot årets pris för sitt arbete med att skildra livet för klimatflyktingar.

– Jag är intresserad av strömmarna av människor som saknar en fast plats i världen, och kommer du människorna närmare ser du snart också orsakerna till att många flyr i dag: klimatförändringar, säger Troy Enekvist.

De kommer inte minst från Bangladesh, ett av de länder som nu drabbas hårdast av klimatförändringarna på grund av Himalayas glaciärer som smälter, erosion och höjda vattennivåer. Troy har gjort ett tiotal reportageresor till landet som bland annat har resulterat i boken ”Klimatflykt”. Där ger han klimatflyktingen ett ansikte, när han möter de som tvingas fly från sjunkande öar. Varje dag är det tusental som lämnar sina hem på grund av klimatets förändringar.

Gabura ligger i södra Bangladesh. Ön har drygt 40 000 invånare som bor innanför de lervallar man bygger för hand. Men i takt med klimatförändringarna svämmar ön över och vall efter vall, risodling efter risodling, försvinner till havet. Och människorna de tvingas fly till fastlandet.

”Ett varsel för framtiden”

Troy är utbildad i bildjournalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall, och i dag kombinerar han skrivande och fotograferande i sitt arbete som ofta kretsar kring migration och klimatfrågor. Prissumman på 25 000 kommer han använda till att fortsätta följa klimatflyktingarnas väg mot Europa.

Juryn bestod av Jenny Maria Nilsson, Kicki Lundgren och Johan Malmberg. Deras prismotivering lyder:

”I ett fotografi utan spekulation och åthävor fångar Troy Enekvist världens rörelser i den lilla människan. Här ställs vi inför migranterna i Sydafrika, stanken från en asiatisk läderfabrik eller ett svindlande slukhål i Iran. Men framförallt stegar människorna från den förändrade värld som han skildrar tätt och ingående i ”Klimatflykt” fram. Sjunkande öar och miljoner migranter i megastädernas slum.

Det är isande bilder från en allt varmare värld, där de mest utsatta sällan är de mest skildrade i dagens bildjournalistik. Troy Enekvist ger dessa människor och miljöer sin tid, de ger i sin tur oss svindlande perspektiv – och ett varsel för framtiden.”