Prylnyhet

TTArtisan 50mm f/0,95 – nu till Fujifilm X och Sony E

Om du är en Sony eller Fujifilm-fotograf som är ute efter så mycket ljusstyrka som möjligt så kommer nu TTArtisan med nya fattningar till sitt 50mm f/0,95 som kanske kan göra dig intresserad.

Sedan tidigare finns TTartisans ljusstarka 50mm f/0,95 till ett flertal fattningar – Canon EOS-M, RF, L-mount, MFT och Nikon Z. Nu meddelar tillverkaren att man nu kommer objektivet också att finnas för de som använder sig av Fujifilms kameror eller Sonys kameror med E-bajonett.

Objektivet är helt manuellt och väger rut 411 gram. Det har en tiobladig bländare som alltså levererar en största bländare på f/0,95. Konstruktionen verkar inte ha förändrats från övriga bajonetter utan det är samma retromässiga design med en bländarring med klick-lägen och en fokuseringsring med avståndsmarkeringar. Närgränsen är 50 centimeter och förutom den tidigare nämnda vikten är objektivet 64 millimeter i diameter och 63 millimeter långt.

Priset ligger på 230 dollar från TTartisans egna sida. Ett pris som får anses vara ett bra för den ljusstyrkan. Jämfört med Fujifilms egna 50mm f/1.0 som kostar närmare 18000 kronor, men då ger både autofokus och en vädertålig konstruktion. Från Sony finns ett 50mm f/1,2 som också det har fler finesser än TTArtisans variant men som kostar närmare 25000 kronor.