https://www.kamerabild.se/nyheter/tungt-musikreportage-genom-asien
375852
Nyheter
Nyhet

Tungt musikreportage genom Asien

Totalbetyg

HALLÅ DÄR fotograf John Resborn som har blivit bjuden på saftbål av ett metalband i Thailand, skjutsad till tåget mitt i natten av gästfria främlingar och fotat en konsert på en militär förläggning mitt på landsbygden. Nu ska dina bilder bli en bok.
  • Publicerad 8 år 9 månader
    2010-10-27 16:32

"Labour of Love and Hate" heter syskonen John och Lena Resborns gemensamma projekt om hårdrockarnas liv och vardag i sydöstra Asien. Tillsammans gick de på konserter i Thailand, Indonesien, Malaysia, Singapore och Filippinerna.

Hur kom du på att du ville göra det här projektet?

– 2006 backpackade jag runt omkring i Asien och råkade hamna på en hårdrockskonsert i norra Thailand. Det var en fantastisk stämning, helt utan både alkohol och droger - alla vara bara glada och trevliga.

Hemma i Sverige ville jag ta reda på mer och sökte efter asiatisk hårdrocksmusik via myspace.com. Jag hittade massor, hårdrocksscenen är mycket större där än vad man kan tro. Det fanns material till en bok.

2008 åkte jag och Lena tillbaka till Asien och fick otroligt mycket hjälp från musiker, arrangörer och andra som på något sätt höll på med konserterna. Folk tog sig tid att hjälpa oss överallt och att vi fick både skjuts och logi överallt vi kom. Det är visserligen inte allra första gången som västerlänningar visar intresse för deras scen, det har mig veterligen hänt en gång innan då det var en kille som heter Sam Dunn som gjorde en film om hårdrock generellt sett över världen. Flera av de vi träffade ville inte ställa upp i den filmen men valde att hjälpa oss då de tyckte att en bok är något större och viktigare. Vi samlade material i ungefär fyra månader.

2009 åkte vi tillbaka för att komplettera och göra om sådant som inte stämnde och stannade då i ungefär tre månader.

Nu är vi inne i slutfasen och letar förlag för att ge ut boken "Labour of Love and Hate" som kommer att innehålla både fotografier och spännande intervjuer. Det känns som att vi har kommit väldigt långt på bara två år.

Det låter väldigt dyrt. Hur finansierade ni resorna och vistelsen?

- Vi har jobbat som svin för att få ihop pengar - allt är egenfinansierat. Det är faktiskt därifrån vi fick idén till namnet på boken kommer... Namnet "Labour of Love" i titeln hänvisar till alla eldsjälar där borta och vår egna passion till projektet och "Hate" i titeln hänvisar till det hat och frustration som man kan ge uttryck för genom hårdrock.

Vad använde du för utrustning?

Jag använde en Canon Eos 5D och en Canon Eos 1D Mk III, Canon 24-70mm f/2.8, 2,8mm f/1.8 och 50mm f/1.4 plus blixten 430EX. I Sverige får man ofta inte fota konserter med blixt, men när jag fotade i Asien hade jag ibland inte något val. Vi var till exempel på en spelning på en militär förläggning mitt ute på landsbygden, och där var scenbelysningen inte mycket att hurra för. Hur som helst bryr sig arrangörerna inte om blixt på undergroundspelningarna.

Är det något speciellt som du vill dela med dig av från resorna till den asiatiska hårdrocksscenen?

- Hårdrockare i Asien har det svårt. De befinner sig där Sverige var för tjugo år sedan. I tidningarna kritiseras de för att demoralisera ungdomen - ungefär så som musikkritikerna skrev om Alice Cooper när svenskarna började att lyssna på honom. Så på konserterna är det i princip alkohol- och drogfritt. Faktiskt har de banderoller med texten "No smoking, no drinking, just fun" i lokalen, och på en metal- och hardcorespelning i Chiang mai i norra Thailand bjöd bandet besökarna på saftbål. Vi var också ute och festade med ett större band i Kuala Lumpur, ett band som spelas på MTV Asia. Bandmedlemmarna fick prata engelska och låtsas att de var turister för att kunna dricka öl. I Malaysia smyger nämligen civilklädd säkerhetspolis omkring och arresterar muslimer som bryter mot alkoholförbudet.

 

Fakta om John och Lena Resborn

John är född 1981 och är tre år äldre än journalisten Lena. John bor i Malmö medan Lena bor i Stockholm. Boken formges av Robert Gyulavari.

Läs mer om "Labour of Love and Hate" på www.labourofloveandhate.com