Nyhet

TV4:s foto-drönare stoppas av Säpo

Kanalen TV4 direktsänder från politikerveckan i Almedalen. Till sin hjälp för att få bilder från ovan använder de en fjärrstyrd så kallad "hexacopter", där man kan fotografera och filma från luften ned mot marken. Men hexacoptern har nu belagts med flygförbud av Säkerhetspolisen.

Hexacoptern, även kallad drönare, är utrustad med en kamera som kan fotografera och filma från ovan, och samtidigt fjärrstyras från marken. På så vis kan man få unika bilder av vad som händer på marken, då hexacoptern har möjlighet att hovra och stå till i luften, eller sakta röra sig för att ge mjuka filmpanoreringar med ett fågelperspektiv. Utrustningen används för att livesända film och ta bilder som kablas ut i direktsändning. Men detta har nu Säkerhetspolisen satt stopp för. Utrustningen har nu fått belagts med flygförbud för att skydda folket på marken.

– Säpo anser att de måste se till folks säkerhet och att det finns skyddspersoner på marken, så de stoppade det hela. Det var oväntat och lite tråkigt, säger Mattias Hägerlund, projektledare för TV4, till Dagens Media.

Enligt honom har TV4 haft kontakt med polisen, och har kunnat använda drönaren fram till i går. All flygtrafik över Visby är nu förbjuden.

Här kan du se en video med klipp från hexacoptern under Almedalsveckan.

Rätt eller fel – vad tycker du om förbudet?