Prylnyhet

Två ljusstarka porträtt-objektiv från Leica

Leica lanserar nu två objektiv i APO-Summicronserien som är anpassade till sin fullformatskamera SL. Vädertätning och hög ljusstyrka är två av deras egenskaper.

De två objektiven,APO-Summicron-SL 75mm och 90mm f/2 ASPH är anpassade till Leicas fullformatskamera SL, men passar även på deras kameror med sensor i aps-c-storlek. Konstruktionen i objektiven är apokromatisk och ska minska kromatisk abberration. Utvändigt har de två objektiven samma storlek, 102 x73 milimeter, men det längre väger 720gr medan det kortare 75an väger 700gr. Även närgränsen skiljer sig åt mellan de två, 75mm har 50cm som kortaste fokusavstånd och 90mm har 60cm. Båda objektiven är vädertätade.

Båda objektiven har Leicas Dual synchro drive, som fokussystemet kallas, vilket består av två motorer som flyttar linserna. Enligt Leica ska objektiven kunna gå från närgräns till oändlighet på 250 millisekunder.

Objektiven kommer att finnas till försäljning i februari och priserna kommer att hamna på 45900 kronor för APO-Summicron-SL 75mm f/2 ASPH och 49900 kronor för APO-Summicron-SL 90mm f/2 ASPH.