Prylnyhet

Två nya kompakta resekameror från Sony: HX99 & HX95

De nya resekamerorna från Sony: HX99 och HX95.

Kamerahusen är små men modellerna har ändå ett zoomomfång från 24mm till 720mm. Sonys nya resekameror har dessutom utrustats med uppgraderad bildprocessor.

Sony HX99.
Sony HX99.

Sony DSC-HX99 och DSC-HX95 är tänkta för resor, därför är det små. Enligt Sony själva ska kamerahusen vara världens minsta, i kategorin digitala kameror med fast objektiv, inbyggd sökare och telefoto på 700mm eller mer.

De här modellerna har ett zoomomfång som går från 24mm upp till 720mm (om vi översätter bildvinkeln till motsvarande 35mm). Optisk bildstabilitet finns för att parera skakningar. Kamerorna är även utrustade med en zoomassistent vilken gör det möjligt för användaren att tillfälligt zooma ut och visa ett bredare område vid telefoto. Bländarvärdet går från 3,5 i vidvinkelläget upp till 6,4 i tele.

I kamerorna sitter sensorer i storleken6,17 x 4,55 mm (1/2,3 tum) som ger 18,2 megapixel.

Ställ fokus via skärmen

HX99 och HX95 kan även filma i 4K och har en så kallad BIONZ X-bildprocessor, med vilken det går att fotografera tio bilder i sekunden upp till 155 bilder som är buffertgränsen. För den som filmar går det att fånga snabbrörliga objekt i HD med ”high-fram rate”, med upp till 100 bilder per sekund och för att sen visa i slow-motion.

Kamerorna har en 180-graders vridbar OLED-skärm som är pekbar och som kan användas för att ställa in fokus, något som Sony kallar för ”touch-fokus/touch-slutare”. Det går även att använda autofokus eller funktionen ögon-AF.

Via Bluetooth kan kamerorna kopplas till en mobil för att hämta platsdata eller ladda över bilder.

HX99 och HX95 kommer att finnas tillgängliga i oktober. Priset har ännu inte annonserats.