Prylnyhet

Två nya objektiv från Laowa

Objektivtillverkaren Laowa släpper två nya objektiv till flera spegellösa fullformatssystem. En ultravidvinklig zoom och en fast vidvinkel.

Zoomen har en brännvid på 10 till 18 millimeter och en bländare som varierar mellan f/4,5 och f/5,6 beroende på brännvidd.Laowa 10-18mm f/4.5-5.6 har en konstruktion som består av14 linser placerade i 10 grupper, närgränsen är 15 centimeter och den minsta bländaren är f/22. Det kommer i fattningar för Sony E och Nikon Z. Vikten ligger på 496 gram för Sonyfattningen och 520 gram om det ska gå att montera på Nikon Z.

Det andra objektivet,Laowa 15mm f/2 FE Zero-D, är en fast vidvinkel i Laowas Zero-D-serie. Vilket innebär att det ska vara helt raktecknande. Det här objektivet är inte en nyhet i sig utan har funnits sedan innan då enbart för Sony E, men nu kommer det även för Canon R och Nikon Z. Konstruktionen består av tolv linselement placerade i nio olika grupper. Beroende på fattning har objekivet olika många bländarblad, Sony E-varianten har sju medan Nikon Z och Canon R har fem. Närgränsen är 15 centimeter och filtergängan 72 millimeter.

Objektivet kommer alltså i fattningar för Canon R och Nikon Z. Vikterna 580 respektive 570 gram.

Båda objektiven kommer att börja levereras i senare delen av juli. Vi har ännu inte några svenska priser, men det fasta objektivet som redan nu finns för Sony E, kostar runt 9500 kronor. Gissningsvis kommer de två andra fattningarna att kosta lika mycket.