Prylnyhet

Två nya objektiv till Fujifilms mellanformat

Fujifilms mellanformatskamera GFX 50S får ett tillskott på två objektiv, ett kort tele och en vidvinkel. De avslöjar också vad som komma skall.

GF 110mm f/2 R LM WR är ett nytt porträttele som brännviddsmässigt inte är så långt från det redan existerande makrot på 120 millimeter. Däremot får inte det nya objektivet bildstabilisering som makrot har, något som istället kompenseras med att bländaren istället är f/2 till skillnad mot makrots f/4.

Konstruktionen består av 14 linser i nio grupper varav fyra är ED-linser. Bländarbladen är nio till antalet och har rundade kanter för att ge en snygg oskärpa. Objektivet är vädertätat och ska klara ner till -10.

Nästa objektiv är en vidvinkel på 23 millimeter som fått namnetGF 23mm f/4 R LM WR. Av namnet att döma är även detta ojektiv vädertätat. För att slippa kromatisk abberration och distorsion har Fujifilm stoppat in två asfäriska linser, en super ED och tre vanliga ED-linser. Det har även fått en beläggning som kallas Nano GI för att förhindra reflexer och spökljus.

GF 110mm f/2 R LM WR kommer att kosta 29999 kronor medanGF 23mm f/4 R LM WR hamnar på 27 999 kronor.

I juni kommer också en adapter som gör att man kan montera äldre storformatsobjektiv på Fujifilm GFX 50S.

Det kommer också en ny firmware till kameran som ger bättre autofokus och autoexponering samt gör det möjligt att köra tethered till en dator via wifi. .

Ett annat avslöjande är några nya objaktiv som kommer att dyka upp framöver i GFX-systemet som kan ses på produktkartan nedan. Med andra ord blir det ett fast teleobjektiv och en telekonverter, men det dröjer tills nästa år om man ska tro på produktkartan.