Prylnyhet

Två nya objektiv till Nikons spegellösa system

Tillsammans med Nikon D6 laserar de också två nya objektiv till det spegellösa systemet. En fast vidvinkel och en zoom med rejält omfång, Nikkor Z 20 mm f/1,8 S och Nikkor Z 24–200 mm f/4–6,3 VR.

Det mesta av strålkastarljuset hamnar av förklarliga skäl på toppmodellen D6. Men Nikon har även lanserat två nya objektiv till sitt spegellösa system. En fast vidvinkel och en zoom med rejält omfång.

Nikkor Z 20 mm f/1,8 S

Det fasta objektivet gör sällskap med de redan existerande24mm, 35mm, 50mm och 85mm f/1.8. Konstruktionen innehåller tre asrfäriska linser och tre ED-linser, det har även Nikons Nano crystal coating för att ge så bra bildkvalitet som möjligt.

Enligt Nikon ska så kallad focus breathing vara i stort sett eliminerad, alltså att utsnittet ändras när man flyttar fokus. Objektivet är vädertätat.

Nikkor Z 24–200 mm f/4–6,3 VR

Det andra objktivet som dyker upp under den här lanseringen är ett reseobjektiv med det största brännviddsomfånget hittills inom Nikons Z-system. Det är även, som namnet antyder, stabiliserat för att användaren effektivt ska kunna använda sig av hela brännviddsomfånget även i svagare ljus.

Här menar Nikon att både focus breathing och så kallad focus shift är i stort sett eliminerade. Det betyder att objektivet inte ändrar utsnitt när man byter fokusdjup i bilden, inte heller ändras skärpan när man zoomar. Båda är detaljer som framför allt videofotografer uppskattar, men så klart även stillbildsfotografer. Det här objektivet får nöja sig med Nikons Arneocoating.

Vidvinkeln dyker upp i april och kommer då att kosta 13490 kronor, zoomen hamnar i butik i mars och priset blir då 10990 kronor.