Fotonyhet

Två rymdfenomen i veckan du inte bör missa med kameran

Kraftigt norrsken och sällsynt solförmörkelse. De kommande dagarna blir händelserika för alla himmelsintresserade fotografer.

Den partiella solförmörkelsen nu på fredag är en av årets absoluta höjdpunkter på himlen. I Sverige kommer man få vänta många år innan en bättre chans dyker upp. Sett från Stockholm nuddar månskivan solen ungefär klockan fem i tio och en timme senare är förmörkelsen som kraftigast.

Beroende på var du befinner dig i Sverige så förmörkas solen mellan 80-90 procent. Bilden visar hur förmörkelsens maximum upplevs.

Kom ihåg att skydda ögon och kamera! Att se direkt på solen är mycket skadligt, även när den täcks av månen. På kameran bör man använda sig av neutrala gråfilter med styrka ND5 och uppåt.

Norrsken över hela landet

Dessutom slår en kraftig solstorm just nu till mot jorden. De laddade partiklarna som slungas från solen träffar atmosfärens yttersta skikt, reagerar med planetens magnetiska poler och yttrar sig som det vi i dagligt tal kallar för norrsken.Det ovanliga är att fenomenet går att se så långt söderut.

Enligt prognoserna ser solaktiviteten ut att hålla i sig även under de kommande tre dagarna. Men för att få bra bilder krävs det förutom att himlen är helt klar också att man befinner sig på en väldigt mörk plats.

Skicka in dina bästa bilder av solförmörkelsen och solstormen till redaktionen på kamerabild@kamerabild.se. Vi publicerar ett urval på vår webb.

Intresserad av rymdfoto? Passa på att kolla in våra nyheter och artiklar i ämnet på www.kamerabild.se/rymdfoto.