Nyhet

Unna dig en kurs i julklapp

Thomas H Johnsson leder en fotokurs. Foto: Jenny Maria Nillson från ett reportage i nummer 8/2010.

Varför köpa prylar till jul som ändå bara blir liggande? Varför inte investera i kunskap, inspiration och insikt genom att gå en workshop?

Publicerad
Bilden är från Thomas projekt Bilder Från Bitola - Macedonija

Sakta men säkert växer utbudet av fotokurser och workshops i takt med att fotointresset hos allmänheten växer. Nyligen höll den prisbelönade DN-fotografen Paul Hansen workshop i Barcelona. Pieter ten Hoopen, också han välprisad, tar emot elever i sitt hem Hjo för workshops.

Fotografiska i Stockholm kan nyblivna föräldrar lära sig att ta bättre bilder på sina barn, bloggare ta bättre självporträtt och andra kan gå workshop en helg för att bli bättre gatufotografer. Det går också att få visa sin portfolio för några toppfotografer.

Fotografen Mikael Stålsäter arrangerar en workshop med Thomas H Johnsson som ledare. Thomas är med i bildgruppen Agitera och har gjort uppmärksammade böcker om Landskrona.Han har också medverkat ett flertal gånger i Kamera Bild. Senast i nr 8/2010. Läs reportaget här. Läs också reportage om Thomas senaste fotoutbildning.

Vi har också gjort en artikelserie där vi följde Agitera när de jobbar fram en utställning. Läs del1 - del 2 och del 3

– Jag haft lite kontakt med Thomas under åren. Han har då och då kommit med kritik till mina bilder. Nu ville jag ta steget längre och föreslog en workshop med Thomas och han sa "fixa en lokal och samla ihop lite folk så kör vi". Det verkar vara väldigt enkelt och spontant att samarbeta med Thomas, säger Mikael.

Workshopen kommer att koncentrera sig på subjektiv dokumentärfotografi med inriktning på det personliga bildspråket och berättelsen. Uppgifter som löses under dagen varvat med bildsamtal och genomgång av kontaktkartor i ett nära samarbete med Thomas. En del fotohistoria och bildvisning kommer även att ingå.

- När vi pratat lite om saken föreslog jag att vi skulle hålla till i Berlin eftersom Thomas vistas en del där, men Thomas menade att en mindre ort skulle kräva mer kreativitet av deltagaren, och det har han ju rätt i. Eftersom jag har tillgång till ett hus i Motala med åtta sängplatser var valet av plats enkelt, berättar Mikael.

Sex deltagare får plats och det är först till kvarn som gäller. Pris cirka 3 000 kr. Workshopen vänder sig till alla som vill komma vidare i sitt fotograferande, och eller, planerar en egen bok eller utställning. Helt enkelt alla som behöver en kreativ utmaning.

Den som är intresserad kan vända sig direkt till Mikael Stålsäter via epost.