Prylnyhet

Uppdaterat makroobjektiv från Tokina

Tokina fortsätter att uppdatera sina objektiv. Nästa på tur är deras 100mm f/2,8 makro.

Det nyaATX-i 100mm f/2.8 Makro är det andra objektiet som Tokina uppdaterar och placerar i sin ATX-i serie, där det första var deras vidvinkelzoom 11-16mm. Det nya makrot verkar inte ha några stora frånsteg från den tidigare optiska designen, vilken i och för sig levererade bra bilder. Det betyder att det kan fota i skala 1:1, närgränsen ligger på 11,5 centimeter. Den optiska konstruktionen består av nio linser som placerats i åtta olika grupper och använder sig av en så kallad flat-field design, vilken ska se till att skärpan är bra över hela bilden, hela vägen ut i hörnen.

Fokusringen går att skjuta framåt eller bakåt beroende på om man vill fokusera manuellt eller med autofokus, något även den uppdaterade vidvinkeln har. ATX-i 100mm f/2,8 Makro kommer med fattning för Nikon och Canons fullformatskameror med spegel.

Vikten ligger på 490 gram och objektivet 9,51 centimeter långt när det är som kortats, men växer vid fokuserar. Vi har inte sett några svenska priser ännu, men på andra sidan Atlanten ligger priset på 490 dollar vilket motsvarar ungefär 4700 kronor.