Fotonyhet

Uppsala fotofestival – i år med ”selfies”

Paperworks. Foto: Karin Crona
Do you see what I see? Foto: Hany/Brendan Bannon
Undanskymd jag står. Foto: Kim Johansson
Pinhole Selfie. Foto: Ignas Kutavicius

Den 24–27 september är det återigen dags för Uppsala fotofestival. Drygt 20 utställningar äger rum på olika platser i staden med bilder som vill väcka tankar kring vårt bekräftelsebehov.

Det är ett 70-tal fotografer som ställer ut under Uppsala fotofestival, den fjärde i ordningen. Alla bilder som visas är personliga tolkningar av temat ”self”. Idén är att väcka tankar kring vårt bekräftelsebehov och vårt allt intensivare porträtterande av oss själva, inte minst på sociala medier.

Utställarna kommer från olika delar av världen.

– Vårt stora dragplåster i år är Tom Hussey från Dallas som är en av världens ledande reklamfotografer. Det blir också spännande att se en av flera nykomlingar på den fotografiska stjärnhimlen. Ett exempel är uppsalabon Kim Johanssons starka utställning om hur hon gör upp med sitt mörka förflutna, säger Anna Lundgren, en av två festivalproducenter.

Paneldebatt om selfies

Bland övriga fotografer finns bildjournalisten Brendan Bannon, som kommer till Uppsala för att presentera utställningen Do you see what I see? som skapats av barn som bor i flyktingläger världen över. Även frankrikebaserade Karin Crona ställer ut sin experimentella selfie-serie Paperworks.

Festivalen kommer också ha en paneldebatt kring fenomenet selfie, med bland annat mansforskaren Lars Jalmert. Det blir även flera föreläsningar och workshops under festivalen.

Här kan du läsa mer på festivalens hemsida.