Prylnyhet

USA:s inrikesdepartement ger flygförbud åt alla sina kinesiska drönare

En ny order från det amerikanska inrikesdepartementet gör att samtliga av deras drygt 800 drönare inte får användas. Anledningen är att de anser att kinesiska drönare utgör en säkerhetsrisk.

De olika myndigheterna i USA som slutar använda sina kinesiska drönare ökar. Tidigare har militären slutat använda dem och nu är det alltså dags för inrikesdeparementet att följa i dessa fotspår. Sedan tidigare hade användandet av drönarna pausats, men nu cementeras alltså det beslutet med en order om att de inte får användas i annat än nödfall, där det handlar om att rädda människoliv eller egendom.

Orsaken till den nya ordern är, liksom tidigare, att man anser att dessa drönare är en säkerhetsrisk då den information de samlar in kan vara användbar för främmande makt eller organisation. Ordern gäller drönare som tillverkats i Kina eller av kinesiska delar. Inga specifika tillverkare nämns, men det är kanske inte orimligt att DJI känner sig utpekade. DJI tillverkar dessutom specifika modeller, så kallade "regeringsversioner" av sina Matrice 600 Pro och Mavic Pro-modeller med specifik mjukvara.

DJI har själva i ett uttalande starkt vänt sig emot det de menar är ett politiskt beslut och att man inte bör använda en tekniks ursprungsland för att avgöra dess pålitlighet, säkerhet och prestanda.