Utställning

Utställningen "Before it Fades Away" räddar dåtidens budskap

Fotografen och konstnären Terése Classon Sundh har sökt upp budskap från förr, och förmedlar nu vidare dessa i sin utställning Before it Fades Away på Kulturkvarteret i Örebro.

Lördagen 17 juni håller fotografen och konstnären Terése Classon Sundh vernissage när utställning Before it Fades Away öppnar på Kulturkvarteret i Örebro.

Utställningen och bildserien Before it Fades Away handlar om de spår som lämnats kvar av människor före oss – spår och avtryck som bevisar att vi funnits på jorden – och hur vi påverkas av dessa. I sitt sökande efter dessa fragment harTerése Classon Sundh letat på flera ställen för att hitta budskap att fömedla vidare till betraktaren.

Och det hela började med att hon själv blev träffad av ett budskap.

Bild från utställningen Before it Fades Away.

– Det här är en bildserie som har varit med mig i flera år. Det började egentligen med ett brev jag fick när min pappa dog. Han hade ansvar över nio gravar, och nu var det upp till mig om dessa minnen skulle få leva vidare eller inte, berättar Terése för Kamera Bild.

Bilderna i utställningen presenteras på plåtar som är 2,5 meter breda och över en meter höga, vilket också gör att man ser alla detaljerna.

Letade efter spår

Terése hade ingen aning om vilka alla av de nio var, men beskriver det som en aha-känsla som resulterade i en fråga om existens och spåren vi lämnar efter oss, och hur sköra dessa spår är innan de försvinner, något som också utställningens namn anspelar på.

– Det är så lätt att vi som människor bara suddas ut, så jag började titta och leta i vardagen – något jag alltid gjort – för att samla in andras vittnesmål och vad andra skrivit. Jag började exempelvis besöka en gammal fabrik, och där hittade jag en bild på ett naket par, en bild som någon kanske satte upp på 50-talet. Jag tycker det är fint med ruffa miljöer och söker gärna upp dessa miljöer för att bevara dess skönhet, förklarar hon.

På så vis hämtar Terése in något som gjorts i dåtid och presenterar det i nutid, som ett sökande efter tid identitet och existens. Bilderna i utställningen presenteras på plåtar som är 2,5 meter breda och över en meter höga, vilket också gör att man ser alla detaljerna. Plåtarna gör också att bilderna får liv igen när solen skimrar på bildytan.

– Egentligen handlar det om tanken där bakom. Som den nedlagda gruvan jag besökte – vem är det som skrivit det budskap som står precis där de har sina stämpelkort, och vad får en person att göra detta? Själv sätter jag bara upp bilderna, jag ger ingen ledtråd till innehållet. Men kanske kan någon träffas av detta i nutid, precis som det som hände mig. Det blir som en sammanlänkning mellan människor.

Terése Classon Sundh är konstnär och fotograf. Fokus för hennes konstnärskap är det mänskliga varandet; dialogen mellan det synliga och dolda, mellan det medvetna och omedvetna. Hennes bilder tar ofta avstamp i det sköra och fragmenterade för att blottlägga det genuint mänskliga.

Utställningen Before it Fades Away har vernissage 17 juni påKulturkvarteret i Örebrooch är öppen till 6 augusti.

Mer information finns på classonsundh.se.