Utställning

Utställningen ”Ikoner” skildrar pophistoria på bild

Agneta Fältskog och Björn Ulvaeus 1969.

På Dunkers kulturhus visas Larsåke Thuressons utställning där nära 200 bilder ingår – på bland andra ikoner som Cher, Beatles, Rolling Stones, The Who, Jimi Hendrix, Frank Zappa, Janis Joplin och Birgit Nilsson.

Från början av 1960-talet och fram till mitten av 1970-talet fotograferade Larsåke Thuresson över 300 utländska och inhemska sångartister och rock/popgrupper. En stor del av artisterna blev sedan musikaliska ikoner.

Många av bilderna publicerades, men största delen kom att ligga nedpackade i lådor på vinden. Ända tills Larsåkes döttrar sa till honom ”det där får du göra något med”. Och det gjorde han. En bok, med 614 bilder, där en del motiv kommit till som uppdrag, men där många rör sig i en privat sfär, som knappast är möjlig för dagens fotografer att komma åt.

Popartisten Cher i Stockholm, 1966.

Efter att boken publicerats 2015 är det dags att ta ett steg till. Det gör nu Dunkers kulturhus och Larsåke Thuresson när vi tillsammans presenterar en utställning som mycket riktigt, likt boken, heter Ikoner.

Det tog Larsåke Thuresson tre år att scanna in hela sitt omfattande material, ca 65 000 bilder. Han hade foton på ikoner som The Beatles, The Rolling Stones, The Who, Jimi Hendrix, Frank Zappa, Tom Jones, Janis Joplin, Cher, Birgit Nilsson, Cornelis Vreeswijk, Björn Benny och Ted Gärdestad.

Bob Dylan och The Band med Simon Brehm 1966. En osynlig Lasse Berghagen kör Lill-Babs Mercedes.

Ur detta enorma arkiv valde han sedan ut 614 till fotoboken Ikoner. Några av bilderna hade publicerats tidigare i pressen och som skivomslag, men de flesta hade mycket få personer sett tidigare.

– Jag har fotograferat nära 100 internationella och över 200 svenska artister och rock- och popgrupper, ibland kan jag ångra att jag inte tog fler bilder, men kanske var det just det som gjorde att jag fick de fotografier jag fick. Hemligheten är kanske att bara gå runt, ta det lite lugnt och föra en dialog med de man ska fotografera. Att bara ta några bilder då och då. Jag tror inte att det är bra att vara för stökig eller påträngande.

Mick Jagger i logen i Kungliga Tennishallen 1966.

Larsåkes tillvägagångsätt ger en känsla av vardaglighet och intimitet, mitt i vimlets yra, som knappast är möjlig att uppnå för dagens fotografer. Tanken på att få följa med Cher när hon handlar smink på NK är väl i dag just - otänkbar. Man hade också gärna varit en fluga på bilfönstret när Larsåke fotograferade impressarion och Hylands Hörna-basisten Simon Brehm, det som skulle bli The Band och Bob Dylan i Lill-Babs Merca. Tyvärr hamnade chauffören Lasse Berghagen utanför bild.

I utställningen ingår nära 200 bilder, liksom tidstypiska affischer, vinyler och tidskrifter. I utställningen matchas bildmotiven med musiken och vi får också möta Larsåke Thuresson i en nyproducerad porträttfilm.

Utställningen visas påDunkers kulturhus, Helsingborg,19 juni - 31 oktober 2021.