https://www.kamerabild.se/nyheter/v-lvd-sensor-protoyptestas-av-microsoft
Nyhet

Välvd sensor prototyptestas av Microsoft

Ett utvecklingsteam hos Microsoft har utvecklat en teknik för att välva sensorer, som just nu testas. Fördelen är mindre kameror och bättre bildkvalitet.

Böjda, kurvade, eller välvda sensorer, har det varit en del snack kring på senaste tiden, bland annat från Sony, som vi rapporterade om under 2014, och Apple, som lämnade in ett patent på en välvd sensorkonstruktion under 2016. Även om vi hört talas om tekniken i flera år är det inte förrän nu vi sett ett resultat av tekniken.

Ett utvecklarteam hos Microsoft har nu utvecklat en teknik för att välva redan kommersiellt tillgängliga sensorer. Sensorerna har de sedan monterat in i en prototypkamera med bländare f/1,2. 

Fördelarne med en välvd sensor är många. Genom att slippa behöva korrigera för aberrationer i optiken i exempelvis kanterna på den avbildade bilden, kan man nu i stället göra mindre och enklare linskontruktioner som i sin tur låter kameran bli mindre. På så vis är användningen bred: från konsumentkameror till mobilkameror och övervakningskameror.

En annan fördel är att det går att göra vidare brännvidder i en enklare konstruktion, samt att skapa ljusstarkare objektiv som i sin tur skapar skarpare och bättre bilder i svagt ljus. Dessutom är bilkdvaliteten lika bra över hela bildytan.

Förlängning av dagens sensorteknik

För att skapa själva böjningen har utvecklarna använt en redan existerande sensordesign, och själv löst problemet med själva böjningen av sensorn. Genom att gjuta in individuella delar av sensorn, så kallade "wafers", och sedan pålägga ett visst tryck som böjer ned sensordelen, har de kunnat skapa böjningen.

Tester visar att böjningen inte påverkar sensorn elektriska prestanda. I stället upptäckte man att upplösningen mer än fördubblades med en DSLR-kamera testat med ett f/1,2-objektiv, jämfört med en vanlig kamera med samma objektiv. Testkameran var också upp till fem gånger skarpare än den vanliga kameran.

 

Taggar