Prylnyhet

Världens bästa objektiv?

Ja, så beskriver Zeiss själva det nya objektivet Otus 55mm f/1,4. Vi skrev tidigare om när de visade upp en prototyp men nu finns information om att det snart dyker upp och det svenska priset är satt.

Som vi skrev härvar planen från Zeiss sida att skapa det bästa möjliga objektiv för högupplösta systemkameror.

–När Zeiss började utveckla nya Otus 55mm F/1,4 var målsättningen att skapa världens bästa objektiv för digitala DSLR-kameror, jag tror faktiskt de har lyckats, säger Lasse Ericson, Nordic Product Manager på Focus Nordic, Zeiss nordiska distributör.

Konstruktionen är av typen Distagon, vilken tidigare bara använts på Zeiss vidvinkelobjektiv. Men för att få bästa möjliga prestanda använde men den även på det nya Otus-objektivet, nackdelarna är att objektivet blir tyngre och större. Vikten för det här objektivet snubbar på kilot med sina 970 gram för Nikonvarianten och trippar över kilosgränsen för Canonversionen med 1030 gram. Canon och Nikon är också de enda fattningarna objektivet kommer i än så länge. Enligt Zeiss är objektivet särskilt bra för fotografer som arbetar med reklam, mode och studiofotografering. Men på grund av skärpan på stora bländare och den, enligt tillverkaren, obefintliga distorsionen ska den även vara bra för porträtt och arkitektur.

Otus 55mm f/1,4 är det första objektivet i en serie från Zeiss som ska hålla kompromisslös kvalitet.Objektivet kommer att dyka upp i november och priset kommer att hamna på 31890 kronor.