Annons

Prylnyhet

Viltrox 16mm f/1,8 FE – ljusstark vidvinkel till lågt pris

Med en ljusstyrka på f/1,8 och en förhållandevis kort brännvidd för att vara till fullformat kan nog Viltrox nya Sony-objektiv locka en del vidvinkelfantaster. Kanske framför allt de som har en mindre budget.

Sony är ett av de företag som har flest tredjepartstillverkare objektiv med fattning för både fullformat och asp-c. För den som vill ha ett vidvinkligt och ljusstarkt objektiv har Viltrox lanserat ett nytt sådant till Sonys fullformatskameror, nämligen 16mm f/1,8 FE.

Objektivet har autofokus som drivs av en stegmotor och den ska fungera tillsammans med Sonys ansiktsigenkänning och ögonigenkänning. Den optiska konstruktionen består av 15 linselement som placerats i tolv olika grupper. Av dessa är tre sfäriska och fyra stycken är extra lågspridande. Där de förstnämnda ska se till att ge skarpa bilder och de fyra andra ska motverka reflexer och överstrålning. Bländaren har nio blad och kan styras antingen direkt via bländarringen, eller från kameran. Det ska också gå att ha fasta klicklägen men även en en klickfrijustering.

På objektivets ovansida finns också en lcd-skärm som visar objektivets inställningar. Skärmen ska kunna visa färg, vilket är lite ovanligt då de flesta liknande skärmar bara visar svartvitt. Hur Viltrox använder sig av färgkapaciteten framgår dock inte. Priset på andra sidan atlanten ser ut att hamna runt 549 udd, alltså strax under 6000 kronor. Det är märkbart billigare än Sonys närmsta egna motsvarighet, Fe 14mm f/1,8 GM, som kostar närmare 17000 kronor. Men då får man också två millimeter mer vidvinkel.