Prylnyhet

Viltrox 50mm f/1,8 och 35mm f/1,8 – nytt för Nikon Z och Sony E

Viltrox utökar sitt utbud med ett helt nytt normalobjektiv och en vidvinkel som tidigare bara funnits till Nikon Z. Båda är liknande i storlek och optisk design.

Optiktillverkaren Viltrox har lanserat två olika men ändå lika objektiv. Det är en vidvinkel på 35mm och ett normalobjektiv på 50mm. Båda har en maximal bländare på f/1,8, autofokus och en minsta bländarepå f/16.

Vad gäller vidvinkeln så ser konstruktionen ut som följer, tio linselement i åtta grupper varav två linser är extra lågspridande, två asfäriska och två HR-linser. Det ger en närgräns på 40 centimeter. Storleksmässigt håller det sig till måtten 70mm i diameter och 90mm i längd, vikten ligger på 370 gram.

35mm f/1,8 kommer nu till Sony E-bajonett (då med tilläget EF i namnet), och det är i stort sett samma variant som lanserads tidigare i höstas som då lanserades för Nikon Z. Båda dessa har dessutom ett elektroniskt chip som gör att objektivet kan ge fullständig exifdata. På Sony-varianten finns också en micro-usb för att kunna uppdatera objektivet med ny mjukvara om så behövs.

Normalobjektivet är en ny design för Viltrox, till det yttre liknar det dock deras befintliga och följer 35an tätt i spåra utseendemässigt. Storleken är ungefär densamma där diametern är 70mm och längden 88,2mm, vikten i sin tur ligger på 350g. Inte så stor skillnad från 35an alltså, något som säkerligen kan glädja filmare för att det blir lättare att justera gimbals och liknande när objektiven inte skiljer så mycket i storlek. Vad gäller fattningar så kommer normalen till Sony E och Nikon Z och liksom för vidvinkeln finns ett chip som gör att kameran får fullständig exif-data. Sonyvarianten harliksom vidvinkeln en micro-USB för uppdatering av mjukvaran.

Priset för 35an ligger på 5290 kronor och för femtian har vi ännu inte sett något svenskt pris, men internationellt verkar prissättningen för de två objektiven vara likvärdig så vi förväntar oss ett Svenskt pris på 50mm f/1,8 som är i paritet med det för 35mm f/1,8.