Prylnyhet

Viltrox varnar vissa Fujifilm-fotografer för sina objektiv

Objektiv- och tillbehörstillverkaren Viltrox har gått ut med en varning till vissa Fujifilmfotografer om att de inte bör använda deras objektiv då det kan skada kameran.

Viltrox är en av många tredjepartstillverkare av bland annat objektiv. Deras objektivutbud är dock inte så stort ännu, men de har kommit ut med en handfull objektiv till både stillbild och video.

Nu kommer de ut med en varning, eller snarare uppmaning, till vissa av sina kunder. Nämligen de som har en Fujifilm X-Pro3. De tre objektiv som de har lanserat, en 85mm f/1,8, en 33mm f/1,4 och en 23mm f/1,4, ska nämligen kunna skada kamerahuset om man använder dem på en Fujifilm X-Pro3.

Viltrox PFU RBMH 85mm f/1,8 STM för Fujifilm.

Det verkar dock inte handla om några större skador, utan konstruktionen på kameran kombinerat med objektivens konstruktion, aom gör att det blir en liten kollision mellan objektivet och den lilla krage som sitter runt knappen för att låsa upp mekanismen som håller fast objektivet.

Det handlar alltså bara om en rent estetisk påverkan, men Viltrox anser att det är tillräckligt för att meddela sina kunder om läget, vilket ändå får anses positivt. Anledningen till att problemet bara uppstår på X-Pro3 och inte på föregångaren är att den lilla kragen är något högre på just X-Pro3.