Fotografer

Vinnare i World Press Photo blir av med sitt pris

Här är en av bilderna som diskvalificerades i fjol, vi har ännu inte sett vilka bilder som diskades i årets tävling.

World Press Photo har varit en omskriven tävling, flera av bidragen har diskats på grund av att de bearbetats på sätt som inte varit godkända och nu har dessutom en av vinnarna blivit ifråntagen sitt pris på grund av fusk.

Det handlar om vinnaren i klassen "Contemporary Issues", som kan översättas till Aktuella frågor, Giovanni Troilo. Han vann kategorin med bildserien The dark heart of europe som handlade om den belgiska industristaden Charleroi. Det visade sig dock att en av bilderna i serien inte alls var tagen i den sagda staden utan i ett område utanför Bryssel.

Troilo blir därför av med sin förstaplacering, istället går vinsten till Giulio Di Struco, som tidigare hamnade på andraplatsen och andra platsen tas nu över av tredjeplatsens Tomas van Houtryve. Tredjeplatsen kommer nu att stå tom.

Senare i år kommer World Press Photo och National Press Photographers Association att ha en konferens om etik på grund av de diskussioner som följt efter det stora antalet diskvalificerade bilder.