Fotografer

Vinnaren i National Geographics fototävling avgjord

National Geographics har varje år en stor fototävling och mängder av bilder skickas in. I år avgjordes tävlingen av en smartphone.

Tävlingen är uppdelad i flera olika kategorier, men det är också en bild som vinner ett övergripande pris kallas Grand Prize. I år hamnade det priset hos den Hong Kong–baserade fotografen Brian Yen för bilden du ser ovan från Hong Kongs tunnelbana.

Så här beskriver han själv sin bild:De senaste tio åren har mobiltelefoner och sociala nätverk förändrat vår existense för alltid. Trots att den här kvinnan stor mitt i ett fullpackat tåg avslöjade det varma ljuset fårn hennes mobiltelefon att hon egentligen var någon annastans. Hon lyckades fly iväg, för ett kort ögonblick, hon är ett litet ljus som glimmar på det sociala nätet och färdas över jorden, fri som en fjäril. Vår existens bestäms inte längre bara av vår fysiska plats, vi är fria att fly, och vi gör det.

Totalt skickades över 9200 bilder in till tävlingen av fotografer från 150 olik länder. Förutom det övergripande priset som gavs till Brian Yen delades priser ut även i kategorierna människor, platser och natur.

Jury för tävlingen var Naional Geographics fotografer John Stanmeyer och Erika Larsen samt National Geographics digitala chef Keith Jenkins. I videon ovan kan du höra dem berätta lite om juryarbetet.