Fotonyhet

Vissa skärmproblem med MacBook Pro M1 & Big Sur lösta

Problemen med bland annat bildsignal och färgformat har gjort det svårt för fotografer att kalibrera externa bildskärmar som kopplas in till nya MacBook Pro/Air med Apples nya chip M1. Nu meddelar EIZO att de löst vissa av problemen som uppstår.

I mitten på december förra året var Kamera Bild först ut med att skriva om problemen med färger och färghantering tillsammans med användningen av extern skärm och Apples nya Mac-datorer med M1-chip. Datorerna med den nya integrerade chiplösningen "Apple Silicon" har hyllats bland annat för sin strömsnålhet och prestanda.

Skärmtillverkaren EIZO meddelar nu att man delvis löst problemen med Big Sur och MacBook Pro med M1-processor för sina ColorEdge- och FlexScana-skärmar (problemet gäller inte bara EIZO utan alla skärmar). Genom att uppdatera till MacOS Big Sur 11.2 eller senare och använda USB-C eller DisplayPort på ColorEdge- eller FlexScan-modeller löser problemet med bandning. Lösningen fungerar inte för HDMI-kopplade skärmar oavsett OS-version såvida man inte ändrar inställning för HDMI från Video till PC, utan YUV.

Problemen innebär att datorerna endast kan skicka ut YUV, en videosignal som innehåller luminans och krominans (YPbPr) i stället för den mycket vanligare RGB-signalen. Detta innebär att skärmarna inte kan kan kalibreras korrekt, såvida man inte har en YUV-kompatibel bildskärm – men då kan istället andra problem som bandning uppstå som vi förklarade i vår första artikel om problemet.

Problemet med fel färgprofil,som skapas av macOS Big Sur och blir inkonsekvent med den externa skärmen (exempelvis gamut/gamma),går delvis att lösa genom ovan ändringar och MacOS Big Sur 11.2. Gamut-problemet blir då löst, men problem med gammakurvan går i skrivande stund inte att lösa.

Big Sur och programvara

Tillverkarna har även haft problem att konvertera sina kalibreringsprogram för att bli kompatibla med Apples M1-chip, vilket gjort det omöjligt för professionella fotografer att kalibrera sina externa skärmar. Nu finns däremot en uppdatering om EIZO:s programvara:

Följande EIZO-skärmar (ColorEdge) är nu markerade som kompatibla med MacBook Pro M1 och Big Sur 11.2.3:

 • CG279X
 • CS2740
 • CS2731
 • CG2420

Följande EIZO-skärmar (FlexScan) är nu markerade som delvis kompatibla med MacBook Pro M1 och Big Sur 11.2.3:

 • EV3895
 • EV2795
 • EV2785
 • EV2480

Följande EIZO-programvara är nu markerade som kompatibla med MacBook Pro M1 och Big Sur:

 • ColorNavigator 7
 • Firmware Update Tool

Quick Color Match planeras bli kompatibel i slutet av april 2021.

Följande EIZO-programvara är nu markerade som kompatibla med MacBook Pro med Intel-processor och Big Sur:

 • ColorNavigator 7
 • Quick Color Match
 • Firmware Update Tool
 • NetAgent (ColorNavigator Network client)

MacOS Big Sur Apple Silicon

Apple har ävenfått stor kritik från fotografer för att inte tydligt nog påpekat attderas senaste MacBook Pro och MacBook Air med Apples nya M1-chip, "Apple Silicon",endast stödjer inkoppling av enbart en extern skärm i antal.Som exempel nämns även många äldre MacBook Pro som utan problem kan ha två externa bildskärmar inklusive den inbyggda, aktiva – något som många fotografer använder sig av vid bildredigering.

En möjligt glad nyhet för Mac-användare är att SD-kortläsaren kan komma att återinföras på kommande MacBook Pro-modeller, samt att vi redan i höst kan komma att få se nya MacBook Pro Apple Silicon-modeller med en ny, kraftfullare M2-processor.

Här kan du läsa mer om varför man ofta ska vänta med att uppdatera ett operativsystem i artikelnKommentar: Därför ska du vänta med att uppdatera till Big Sur.