Prylnyhet

Voigtländer Heliar Classic 50mm f/1,5 – ny normal med gamla egenskaper

Det nya objektivet från Cosina kommer med Leicas M-fattning och har skapats för att ge ett äldre utseende bilderna. Detta tack vare enklare beläggningar och en konstruktion som inte korrigerar optiska fel.

Cosina har lanserat ett nytt normalobjektiv, Voigtländer Heliar Classic 50mm f/1,5 för Leica. Benämningen "Classic" ger en hint om av vad Cosina varit ute efter när det gäller bildegenskaperna. Linserna har en enklare beläggning och konstruktionen ska göra att bilderna får ett mer klassiskt utseende med reflektioner och optiska felaktigheter som inte återfinns i moderna objektiv.

Objektivet har en bländare som går från f/1,5 till f/16 och bladen är tio till antalet. Fokuseringen sker manuellt och fokuseringssytemet är byggt helt i metall vilket ska ge en mjuk känsla, med ett visst motsånd, i fokusringen.

Närgränsen är 50 centimeter trots att Leicas mätsökarkameror bara kan fokusera ner till 70 centimeter. Storleksmässigt är objektivet 56,5 millimeter i diameter och 41,9 millimeter långt med en vikt på 255 gram. Säljstarten är i september och priset hamnar på 90 000 yen, vilket motsvarar ungefär 7900 kronor.