Vetenskap

Webbtv: Se tekniken som behövs för att ta en Selfie på Mars

Filmen visar hur det går till att ta en selfie på Mars – och resultatet av att sätta samman alla bilder till en sammansatt bild.

I vår artikel "Så vitbalanserar Perseverance sina bilder från Mars" förklarade vi hur NASA:s marsrobot gör för att avbilda planeten med korrekt färg. Hur det fungerar är en vetenskap i sig, men på roboten finns ett flertal verktyg för att kalibrera dess visuella instrument.

NASA fortsätter nu också att dela med sig av Perseverances nya äventyr. I en nysläppt bild från 6 april får vi se marsroboten tillsammans med robothelikopternIngenuity.Selfien är tagen av kameranWATSON (Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering), som sitter längst ut påPerseverances robotarm.

Kameran WATSON (Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering).
Percerverance med helikotern Ingenuity.

Den slutliga selfiebilden är skapad av 62 individuella bilder som satts samman efter att ha tagits i en sekvens. Genom den exakta justeringen av robotarmen tillsammans med sensor- och kalibreringsdata kan bilderna tas från exakt samma ställe men med olika vinklar. Resultatet är en bild på 112 megapixel.

Skapar Panorama

Under februari förra året fotograferade den andra marsroboten Curiosity även sig själv på samma vis, men då samtidigt som den tog stillbilder med sin andra kamera för att visa hur själva fotograferingen gick till. I sekvensen i artikelns topp kan du se hur detta går till.

Fullständig selfie från Curiosity. Filmen i artikeln visar hur denna bild togs.

Principen för hur Perserverance är likadan, eftersom marsrobotarna fungerar på samma vis.För Curiositys selfie krävdes 86 bilder som sattes samman.

Är du intresserad av rymdfoto?Fler artiklar hittar du på vår rymdfotoavdelningkamerabild.se/rymdfoto.