Vetenskap

Webbtv: Video från Mars när helikoptern Ingenuity flyger

För första gången har mänskligheten nu lyckats flyga på en annan planet – och filmat resultatet. Här kan du se när Ingenuity lyfter, hovrar, roterar och landar åter på Mars.

Efter lunchtid i dag visade alla tester "ok" för flygning för NASA:s marshelikopter Ingenuity. Den nära två kilo tunga helikoptern lyfte tre meter, roterade ett varv runt sig själv och hovrade under 30 sekunder för att sedan landa på samma plats.

Atmosfären på Mars är mycket tunnare än på jorden, vilket gör att de dubbla motorbladen måste spinna runt 5 gånger snabbare, 2500 rpm. Ingenuiry passade även på att själv ta en bild på sin egen skugga, som du kan se här nedan, under sin totalt 39,1 sekunder långa tur. Nu återstår fyra planerade flygturer.

Ingenuitys bild på sin egen skugga.

I en annan av våra artiklar kan man även se en film somvisar hur det går till att ta en selfie på Mars – och resultatet av att sätta samman alla bilder tagna av roboten Perserverance robotarm med kamera, till en sammansatt bild.

Men det krävs ändå en del för att få korrekta bilder från Mars till Jorden – i vår artikel"Så vitbalanserar Perseverance sina bilder från Mars" förklarade vi hur NASA:s marsrobot gör för att avbilda planeten med korrekt färg. Hur det fungerar är en vetenskap i sig, men på roboten finns ett flertal verktyg för att kalibrera dess visuella instrument.