Fotografer

Wolfgang Tillmans är årets Hasselbladspristagare

Foto: Wolfgang Tillmans
Foto: Wolfgang Tillmans
Foto: Wolfgang Tillmans

Hasselbladsstiftelsens årliga pris har delats ut och 2015 hamnade det hos den tyske fotografen Wolfgang Tillmans.

Den 47-åriga konstnären kommer ursprungligen från Tyskland. Han har studerat vidBournemouth and Poole College of Art and Design i Bournemouth, Storbritannien. Även om han haft utställningar över hela världen ända sedan 1990-talet så fickTillmans sitt stora genombrott 2000 när han vann Turnerpriset, som den enda fotograf som vunnit det priset.

Vinnaren av Hasselbladsstiftelsens pris Wolfgang Tillmans.
Wolfgang Tillmans

Tillmans motiv skiftar från porträtt, gatufoto, resebilder och även helt abstrakta motiv. Han är ofta både designer och curator för sina utställningar då han är intresserad av hur fotografiernas fysiska egenskaper samarbetar med rummets egenskaper.

Juryns motivering löd:

"Wolfgang Tillmans har etablerat sig som en av de mest originella och nyskapande konstnärerna i sin generation och driver ständigt det fotografiska mediet i nya riktningar. Hans praktik har sedan 1990-talet omfattat frågor av angelägen politisk och social vikt, som både direkt och indirekt speglat den fotografiska bildens kraft att kritiskt engagera sig i världen omkring oss. Därtill har Tillmans förändrat förståelsen av fotografiska utställningar genom sina djärva och originella installationer, som leker med skala, format, inramning och presentation, för att skapa fördjupande upplevelser som har inspirerat efterföljande generationer av konstnärer."

Prisutdelningen äger rum först i november i år och Tillmans utställning öppnar den 1 decemeber.