Fotonyhet

World Press Photo ändrar reglerna för bildredigering

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/paulhansen.jpg?itok=VXL5tNeB","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/paulhansen.jpg?itok=VXL5tNeB","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/paulhansen.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/paulhansen.jpg?itok=0pqiKZUF","w":"1000","h":"630","title":"Paul Hansens bild som tidigare i \u00e5r uts\u00e5gs till \u201dPhoto of the year" av World Press Photo. Foto: Paul Hansen"}]
Paul Hansens bild som tidigare i år utsågs till ”Photo of the year" av World Press Photo. Foto: Paul Hansen

Inför nästa års tävling har World Press Photo annonserat att de kommer ändra reglerna för vad som är tillåtet i efterbehandlingen av bildfiler. Detta gör de efter den intensiva debatt om manipulation som uppstod efter årets tävling.

Efter att DN-fotografen Paul Hansen vann årets bild i World Press Photo blev han utsatt för falska anklagelser om att bilden från Gaza skulle ha varit manipulerad. En expertpanel granskade bilden mer noggrant och konstaterade att den hade gått igenom "en hel del efterbehandling, i den meningen att vissa områden hade gjorts ljusare och andra mörkare", som Eduard de Kam, expert på digital fotografering, skrev efter att ha analyserat bilden på uppdrag av World Press Photo. Men han var samtidigt tydlig med att bilden inte hade blivit digitalt manipulerad.

Hur som helst följde en intensiv debatt om vad som är tillåtet i bildjournalistik-sammanhang. Och nu annonserar World Press Photo att det blir nya regler inför tävlingen 2014, då de kommer att skärpa kraven för vad som är tillåtet vid bildredigeringen. Det skriver British Journal of Photography.

Exakt vad de nya reglerna kommer att innebära är ännu inte officiellt, det meddelas i samband med att tävlingen öppnar i december.

Här kan du läsa mer om World Press Photo.