Fotonyhet

World Press Photo kräver originalfiler i nästa års tävling

Årets bild när World Press Photo 2014 avgjordes. Fotografen John Stanmeyer från USA vann med en bild fotograferad för National Geographic.

Fototävlingen för professionella bildjournalister runt om i världen, World Press Photo, har nu öppnat för 2015 års tävling. Men de som skickar in bilder måste vara beredda att visa sina originalfiler direkt ur kameran.

Fram till den 14:e januari 2015 är det öppet för professionella bildjournalister att skicka in bilder till World Press Photo (WPP).

En nyhet i år är att WPP kräver av fotograferna att kunna visa upp sina originalfiler, så som de ser ut direkt ur kameran. Detta gäller för de bilder som går vidare till tävlingens slutskede. Om en fotograf, efter begäran från tävlingsledningen, inte skickar in sina originalfiler innebär det att tävlingsbidraget diskvalificeras.

Paul Hansens bild skapade debatt

Det var efter tävlingen 2013, då Paul Hansen vann årets bild i WPP, som debatten om bildredigering inom bildjournalistiken tog fart. Paul Hansen blev anklagad för att hans vinnarbild från Gaza skulle ha varit manipulerad.

En expertpanel granskade bilden och kunde efter analysen konstatera att bilden inte var manipulerad, även om den hade gått igenom en del efterbehandling där vissa delar hade blivit mörkare och andra ljusare.

Som ett resultat av denna debatt skärper nu WPP kontrollerna ytterligare och kommer alltså kräva av fotograferna att ha sina originalfiler tillgängliga för granskning.

Vilka som tar hem priserna när WPP 2015 avgörs, meddelas den 12 februari.