Fotonyhet

World Press Photo startar tävling utan regler

Den anrika fototävlingen World Press Photo har under de senaste åren drabbats av en del fusk där flera bilder har varit manipulerade. Nu väljer arrangören att starta en ny tävling, helt utan regler för hur bilderna har kommit till.

När World Press Photo (WPP) under tävlingen 2015 var tvungna att diskvalificera så många som 20 procent av finalisterna, skärpte de i år regelverket för att stärka tävlingens trovärdighet.

Men nu väljer WPP att gå en annan väg, med en ny tävling som inte ska vara bunden av regler för hur en bild har fotograferats eller efterbehandlats. Tanken är att detta ska främja kreativiteten, och belöna det mest fantasifulla sättet att i bild berätta en historia. Dock handlar det fortfarande om dokumentärt fotografi, enligt WPP.

”På jakt efter det oväntade”

Tävlingen som blir ett komplement till den ordinarie hålls om ett år, i oktober 2017. Den riktar sig fortfarande till professionella ”bildberättare” men kommer alltså inte att ha några begränsande regler för hur bilder har tagits fram. Den nya tävlingen har inte heller olika kategorier, utan enbart en.

Som tävlande kan du skicka in singelbilder eller hela serier. Juryn kommer att ”vara på jakt efter det oväntade”, som WPP skriver på sin hemsida.