Prylnyhet

Xiaomi & Leica lanserar mobil med ny 1"-sensor

Xiaomi och Leica har visat upp frukten av sitt samarbete, Xiaomi 12S-serien. Toppmodellen får en entumssensor med en upplösning på 50 megapixlar.

Det har tidigare hittats om att samarbetet mellan Xiaomi och Leica kommer att resultera i en telefon med en entumssensor. Något som i sig inte är unikt, en handfull kameror har använt sig av sensorer i den storleken, nu senast Sony Xperia Pro-I. Men till exempel Sony utnyttjade inte hela sensorn utan användaren fick nöja sig med 16 av de 20 megapixlar som sensorn hade att erbjuda. Det har däremot sagts att hela sensorn kommer att användas i Xiaomis kameraenhet.

Sensorn i fråga är en Sonysensor som kallas IMX989, den ska ha utvecklats i ett samarbete mellan Sony och Xiaomi. Som det ser ut kommer sensorn att ha en upplösning på 50 megapixlar och den ska, enligt Xiaomi, ha bättre färgåtergivning, bättre autofokus och bättre egenskaper i svagt ljus än konkurrenternas sensorer.

Kameran kommer att kunna leverera 10-bitars råfiler för den som vill kunna redigera sina bilder mer än Instagram-filtren tillåter. Den ska också kunna spela in video i 8K.

IMX 989 kommer att hamna i toppmodellen i Xiaomis nya 12S-serie 12S Ultra. Förutom huvudkameran med ovan nämnda sensor att ha två ytterligare sensorer på 48 megapixlar, varav den ena har en bildvinkel på 128 grader och den andra har ett tele med periskopzoom som ska ge upp till 120 gångers zoom.

Vill du läsa mer om 12S Ultra och de två övriga modellerna 12S och 12S Pro kan du kika in på vår systersajt: Mobil.se