Prylnyhet

Ytterligare en ljusstark vidvinkel från Samyang - för fullformat

För en vecka sedan lanserades en ljusstark 35mm f/1,2 för spegellösa kameror med en aps-c-sensor. Nu kommer en vidvinkligare och något ljussvagare variant för fullformat 20mm f/1.8 ED AS UMC.

Objektivet består av 13 linselement som är sammansatta i 12 olika grupper. Av dessa är två linser asfäriska och tre är så kallade extra-low dispersion-linser som förhindrar reflexer och spökljus i objektivet.

Bländaren består av sjublad och närgränsen hamnar på 20cm. Objektivet kommer i tio fattningar:Canon EOS,Nikon AE,Pentax K,Sony Alpha,Canon M,Fujifilm X,Samsung NX,Sony E,Four Thirds samtMicro Four Thirds. Något för alla med andra ord. På kameror med aps-c-sensor motsvarar bildvinkeln den hos ett 30-millimetersobjektiv.

Likt de flesta av Samyangs objektiv har även20mm f/1.8 ED AS UMC manuell fokusering och en manuell bländarring.

Objektivet kommer också i en filmversion, som de flesta av Samyangs objektiv, då med en steglös bländare och växlar för follow focus. T-värdet för det objektivet blir 1.9.

Priset för stillbildsobjektivet hamnar på 499 euro och får filmversionen får man göra sig av med 549 euro (motsvarande cirka 4700 kronor respektive 5200 kronor).

Någon information om säljstart har vi tyvärr inte.