Prylnyhet

Zeiss Milvus 25mm f/1,4 - proffsglugg för filmaren

Med det elfte Milvusobjektivet fyller Zeiss upp en liten lucka som funnits i familjen tidigare. Objektivet är manuellt och har flera finesser som kan locka filmaren.

Milvus-familjen från Zeiss har sedan tidigare tio medlemmar mellan 15 och 100 millimeters brännvidd. Det elfte, som lanseras nu, hamnar brännviddsmässigt mellan de tidigare 21mm och 35mm med sina 25mm och f/1,4. Men på de flesta andra sätt liknar det de övriga Milvus-objektiven. En vädertätad konstruktion, manuell fokusering och ett sobert svart yttre.

Objektivet kommer med fattningar till Canon och Nikon, där Canonfattningen har en elektroniskt styrd bländare medan Nikonfattningen har en manuellt styrd bländare där klicklägena kan kopplas ur. Något som är en fördel vid filmning då bländaren kan justeras ljudlöst för att styra ljusstyrka och skärpedjup medan man filmar.

En annan finess hos objektivet, eller hela serien snarare, som gör det extra lockande för filmare är att alla elva objektiven ska ha samma färgåtergivning vilket innebär att du kan filma med de olika objektiven och sedan klippa ihop materialet utan att behöva korrigera färgerna mellan de olika klippen. Zeiss menar också att den kombiantion av linser de valt ska ge hög skärpa redan vid stora bländare och låg kromatisk abberration.

Objektivet är även kompatibelt med Zeiss lens gears som är ett tilblehör som kan användas för att justera skärpan när man filmar.

Zeiss Milvus 25mm f/1,4 kommer att finnas till försäljning i november och priset hamnar på 24345 kronor oavsett fattning.