Prylnyhet

Zeiss Milvus ska matcha högupplösta kameror

Milvus är en ny serie från den anrika optiktillverkaren Zeiss som ska matcha de allt mer högupplösta kamerorna som kommer ut på marknaden. Till en början kommer sex objektiv med fem olika brännvidder.

Alla objektiven har manuell fokusering, men kontakter finns för att de ska kunna kommunicera med kameran så annan automatik fungerar. Zeiss säger att utvecklingen av dessa objektiv har drivits framåt av bland annat 6K-tekniken som börjat utvecklas allt mer. Men så klart även av de högupplösta stillbildskameror som lanserats under det senaste året.

Med olika fattningar

Objektivserien kommer med fattningar för Canon och Nikon, men ska även fungera för Sony med rätt adapter.

För att underlätta för filmare har Zeiss gett den manuella fokusringen en ganska låg utväxling för att enklare ställa in skärpan medan man filmar. På objektiven med Nikonfattning, som har en bländarring, kan man även koppla bort klicken i bländarringen för att få en mjuk rörelse när man filmar. Zeiss har även arbetat med att se till att ge alla objektiven samma färg- och kontrastrendering för att det ska vara enkelt att arbeta med hela serien utan att dessa parametrar ska förändras när man byter objektiv.

Liknar Otus – men billigare

Enligt Zeiss själva ska det nya Milvus 50mm f/1,4 vara det skarpaste normalobjektivet från Zeiss näst efter Otus 55mm f/1,4. Milvus-serien är också väldigt lik Otus i utseendet, alla objektiven får motljusskydd i metall och är vädertätade. Kostnaden för Milvusobjektiven ligger dock en bra bit under priserna för Otusobjektiven. (Läs vårt test av Otus-objektiven här)

Totalt är det som sagt sex objektiv, två av dem är makron och två av dem har brännvidden 50mm. Objektiven ska komma ut i oktober och prislistan (i euro och utan moms) ser ut som följer:

  • ZEISS Milvus 2.8/21 -1428 euro
  • ZEISS Milvus 2/35 -924 euro
  • ZEISS Milvus 1.4/50 -1008 euro
  • ZEISS Milvus 1.4/85 -1512 euro
  • ZEISS Milvus 2/50M - 1008 euro
  • ZEISS Milvus 2/100M -1428 euro