https://www.kamerabild.se/partner/5-anledningar-att-valja-en-systemkamera
547130
Partner
falskt
Annons

5 anledningar att välja en systemkamera

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/stocksnap_6baj2ymysq.jpg?itok=pmgcRDhQ', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/stocksnap_6baj2ymysq.jpg?itok=pmgcRDhQ', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/stocksnap_6baj2ymysq.jpg', w: 2000, h: 1333, title: ' ' },]

Totalbetyg

Foton och videor är allt mer trendigt. Men vilken är den bästa kameran för riktigt snygga foton? Är en systemkamera värt det och i så fall vilken typ? Är du sugen på att veta svaren är du välkommen att läsa vidare.

TEXT: Produktexperter.se

En systemkamera är en kamera som har utbytbart objektiv samt fler utbytbara accessoarer som filter, adapter, fotoblixtar, batterier m.m. Systemkameror ger dig full kreativ kontroll och mycket bättre bildkvalitet. Det finns i grund och botten två typer; systemkameran och kompaktkameran. Den största skillnaden är att systemkameran har spegelreflex och kompaktkameran är spegellös. Den andra är att systemkameran alltid har utbytbart objektiv men kompaktkameran har inte alltid har denna möjlighet.

Fem anledningar till att välja en systemkamera

Vill du ta snabba kort i hög upplösning kan du använda kameran på din mobiltelefon. Den nya generationens mobiler har kamera med hög upplösning för att ta självporträtt, semesterbilder för att lägga upp på sociala media. Men vill du göra en mer seriös fotografering behöver du en kraftig kamera för riktigt läckra bilder. Det finns åtminstone fem anledningar till varför du behöver en systemkamera.

Bättre upplösning

I jämförelse med mobilkameran och digitalkameran har systemkameran en mycket hög upplösning, som tillsammans med andra funktioner som manuell fokus och skärpa gör dina bilder så mycket bättre.

Ljudkänslighet

En annan fördel med systemkameran är att den har en fysisk bländare som bokstavligen släpper in ljuset under en bestämt tid - bråkdel av en sekund - för att skapa ljussättningen på dina foton. Detta går att göra digitalt, men det blir inte lika bra som med en systemkamera.

Skärpa och fokus

Det är uppenbart att systemkamerans skärpa är unik. Det blir inga “fläckar” i bakgrunden på ett porträtt till exempel, som det ofta blir med mobilkameran. Digitalkameran kan inte heller skapa en liknande fokus som systemkameran och det är därför system- och kompaktkameran alltid kommer att slå andra kameror.

Tillgång till fler funktioner

Systemkameran ger dig många kreativa möjligheter. Du kan mixtra med ljus, slutartid, fokus och olika tillbehör för att skapa ändlöst många stilar och toner på dina bilder. Det finns faktiskt en samling av tips och råd på hur du med en systemkamera och enkla föremål kan skapa en riktigt proffsig känsla på dina foton med tjusiga effekter.

Utbytbar optik

Under många år har det varit systemkameror med spegelreflex som haft monopol på utbytbara optik. Men på senare år har systemkameran utan spegelreflex, eller så kallade kompaktkameran, också börjat utveckla modeller med ett utbytbart optik. Detta är en väldigt praktisk då olika optik tillåter dig använda kameran vid fler tillfällen som extrema närbilder eller superzoom, sportbilder och nattbilder för att nämna några få.

Sammanfattning

Vilken typ av systemkamera du väljer - med spegelreflex eller utan - är upp till vad du känner dig mest bekväm med. Kompaktkameran är visserligen mindre och lättare men den traditionella systemkameran har ännu många fördelar. Att ha en systemkamera kommer alltid att vara till din fördel vare sig du älskar att ta foton eller om du endast vill ha fina bilder från festligheter och träffar, oberoende om du är nybörjare eller en amatörfotograf.

TEXT: Produktexperter.se