Annons

5 tips på presenter till en nybliven hobbyfotograf

TEXT: Saldo

Har du en nära vän eller familjemedlem som precis börjat med fotografering, eller som alltid pratar om att det vore kul att bli hobbyfotograf på fritiden? Då är detta artikeln för dig som är ute efter bra tips på presenter till en nybliven fotograf eller till någon som drömmer om att ta steget. Här ger vi tips på hur du kan tänka och vad man ska satsa på. Läs vidare!

Hur du väljer rätt present till en nybliven fotograf

Det är lite skillnad på att köpa kamerautrustning till någon som inte fotat med en systemkamera tidigare VS någon som har erfarenhet. Många kameramodeller är ganska avancerade och inget för den som precis börjat eller ska börja lära sig. Då finns det enklare alternativ som man kan börja med och som kanske inte kostar lika mycket heller. Ju fler funktioner och ju högre kvalitet, desto dyrare.

Innan du bestämmer dig för vad du ska satsa på måste du alltså fundera över vem det är du handlar till och se till att man antingen kan byta ut presenten mot en annan vara i samma butik, eller få pengarna tillbaka - ifall att något inte passar. Om du vill köpa en riktigt fin present som kostar lite mer än vad du kan lägga ut just nu, så kan du ansöka om kontokredit från Saldo och dela upp betalningarna på flera månader. Saldos kontokredit är en löpande kredit, som du kan använda som ett kreditkort!

Tips på kamerautrustning för nya fotografer 2022

Om du planerar att ge bort kamerautrustning i julklapp till någon så rekommenderar vi att du inte beställer online om du är sen ute. Risken finns att det leveransen dröjer eller att det visar sig att produkten kanske inte finns längre i lager och så vidare. Gå till en kamerabutik istället, där du även kan få professionell hjälp med att välja det bästa alternativet för situationen.

1. Kamera för nybörjare

När du ska handla present åt någon som är total nybörjare behöver man såklart börja med en kamera - annars blir det inga foton! Det kanske även är så att du vill köpa en uppdaterad och nyare mer avancerad kamera till någon som vill utöka sina kunskaper och som redan lärt sig grunderna med en enklare kameramodell.

För en total nybörjare kan vi rekommendera exempelvis Nikon D3500 som kan ta både knivskarpa bilder och video i full HD. Den har ett bra grepp och intressanta funktioner som en nybörjare kan använda för att lära sig olika fototekniker innan man tar steget till att köpa en mer avancerad kamera.

Vi kan också tipsa om kameran Pentax K-70 som även den fungerar utmärkt för nybörjare och har fått högt betyg av konsumenterna online. Om du känner dig osäker på vilken modell som passar din vän eller familjemedlem så finns alltid alternativet att köpa ett presentkort hos kamerabutiken.

Ett tredje lämpligt alternativ för en nybliven fotograf är Fujifilm X-T200 som är en perfekt familjekamera eller för nybörjaren. Med denna kamera går det också att filma i 4K-upplösning.

2. Objektiv för nybörjare

När man tar ett fotografi handlar det till 90% om att fånga in ljuset på rätt sätt för att bilden ska kunna skapas. Objektivet är den makapär som har just den funktionen på en kamera. Objektivet är väldigt viktigt för att kunna skapa bra bilder, men det är heller inte det lättaste att förstå sig på och en hel vetenskap faktiskt.

Om du inte själv är duktig på fotografering och objektiv så föreslår vi att du besöker en kamerabutik även i detta fallet, för att få vägledning och inte gå vilse bland alla hundratals olika modeller. Vi kan rekommendera Canon EF 50/1,8 STM som fungerar väldigt bra till porträtt. Om ljuset är dåligt i ett sammanhang så kommer objektivet att hjälpa till. Om du ska handla till någon som gillar att filma och fota action bilder med mycket fart i så kan vi tipsa om objektivet Sigma 10-20/3,5 EX DC HSM för Nikon.

Ett tredje alternativ är Tamron AF 18-200/3,5-6,3 Di II VC för Canon, vilket ett är ett bra objektiv för den som aldrig använt det tidigare. Den klarar av det mesta.

3. Kamerastativ

Ett kamerastativ är inte något som alla fotografer använder dagligen, men det kan vara väldigt bra att ha ett. Ett stativ hjälper dig nämligen att få stadiga bilder och kan även användas om man vill ta bilder på sig själv eller andra med timer. Ett stativ kan man höja och sänka och vrida kameran på.

Det kommer också bra till hand som man vill filma något, kanske när hela familjen öppnar sina julklappar. I sådana situationer är det jättebra med ett kamerastativ du kan placera kameran på för en stadig och proffsig film. Stativet kan också agera som “assistent” och hålla exempelvis en extern blixt eller en bakgrund.

Till nybörjaren behöver du kanske inte slänga ut massor med pengar på ett stativ. Vi kan rekommendera exempelvis Velbon EX-230II med mobilhållare som har ett rimligt pris och bra funktioner. Stativet kan bli max 123 cm långt, huvudet kan tiltas och hela stativet är lätt att bära.

Ett annat bra alternativ om man vill ha ett lite mindre stativ är Velbon EX-Mini stativ. Den står stabilt på sina gummifötter och kan nå en maximal höjd på 41,7 cm. När den är ihopfälld är längden endast 19 centimeter.

Som tredje alternativ kan vi rekommendera Tripod Star 62 kamerastativ som kan bli max 160 cm långt och med inbyggt vattenpass.

4. Kamerablixt

En kamerablixt är något du ska köpa till en nybörjarfotograf som vill utveckla sina kunskaper och kunna ta bra bilder i olika ljus. Men rätt blixt kan du rädda en bild som annars hade blivit helt mörk och tråkig. Det kräver dock övning och erfarenhet för att kunna använda en blixt på rätt sätt, men utan övning blir det ingen färdighet så man måste ju börja någonstans.

Om det är exempelvis en Canon kamera du ska köpa blixt till så kan vi tipsa dig om Hähnel Modus 600RT MK II blixt/lampa. Den har laddbart batteri och flera funktioner som kan hjälpa till att skapa bättre bilder på olika sätt. Den har trådlös kontroll och LCD-skärm.

Ett annat alternativ till blixt om du har en Fujifilm kamera är Hähnel Modus 360RT blixt. Den har också laddbart batteri, LCD-skärm och trådlös kontroll för smidig hantering. Med denna blixt kan man skapa mycket bättre bilder i dålig ljussättning.

Om det är en Nikon kamera du ska köpa blixt till så kan vi rekommendera exempelvis Hähnel Modus 360RT blixt som har alla funktioner som ovanstående blixtar också har. Exempelvis stroboskopblixt.

5. Abonnemang på ett fotoredigeringsprogram

När man sitter där med alla sina foton uppradade på datorn kanske det uppstår ett behov av att redigera dessa foton, speciellt om du jobbar med konstnärliga bilder. Kanske även om du fotar porträtt och kläder till exempel. För att kunna ändra på bilderna behöver man ett fotoredigeringsprogram, vilket det finns massor av på marknaden. Vissa är gratis, men de har oftast inte alla de funktioner man behöver för att kunna ändra sina bilder såsom man vill.

Du kan med fördel absolut ge din vän eller familjemedlem en prenumeration på ett sådant program. Varför inte även slänga på en kurs i hur man använder programmet? En del vill lära sig på egen hand, meda andra kan tycka det är bra med en kurs.

Ett bra exempel på ett fotoredigeringsprogram som låter dig redigera både video och film är Adobe Photoshop. För vissa användare kan detta program dock uppfattas som lite för avancerat, varför en kurs kan vara att rekommendera.

Om man vill ha en enklare variant på fotoredigeringsprogram som inte kostar så mycket eller som rent av är gratis och som har enklare funktioner, kan vi rekommendera Prisma Photo Editor som kan laddas ner på Windows enheter.

TEXT:Saldo