Annons

Det är lagligt att fotografera och filma på matcher

TEXT: CampoBet

Om du är en actionfotograf som gillar att ta fotografier eller filma på sportmatcher så kanske du redan känner till hur det ligger till med lagar och regler. Men om du är en nybörjare som gärna vill börja dokumentera matcher så kanske du undrar om det egentligen är lagligt att filma eller fotografera. Här reder vi ut det.

Först och främst är det viktigt att reda ut vad som inte är lagligt. Du har inte lov att filma och streama matcher i kommersiellt syfte. Sporttidningar, lagens egna sidor och bettingsidor som exempelvis campobet.se kan streama matcher och har då alla tillstånd för att få göra det. Om du börjar streama matcherna som privatperson utan tillstånd så kan du bryta mot upphovsrätten som vanligtvis tillhör lagen eller föreningarna, eller företag som har skrivit kontrakt på att få streama.

I vissa fall kan det vara lagligt att lägga upp matcherna på nätet, men det får inte vara för ett kommersiellt syfte. Att lägga upp den för att dela med andra sportentusiaster eller fans till laget är vanligtvis inte olagligt. Men det beror på hur du filmar eller fotograferar och vad syftet är.

En del lag och föreningar har egna regler för om man får filma eller fotografera på deras matcher eller träningar. Ett exempel är att det på vissa matcher kan införas förbud för att motverka systematiskt fusk på bettingsidor. På grund av det kan matcher som det går att spela på på bettingsidor som till exempel campobet.se vara förbjudna att filma. Det har hänt att fuskare har skapat ett system där de filmar matcher och streamar till andras mobiler för att de ska kunna betta på olika saker i realtid.

Det är dock lagligt att filma och fotografera matcher för eget bruk eftersom det omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen. Att filma och fotografera på offentliga platser är tillåtet utan tillstånd. Det går med andra ord bra att filma och fotografera en lokal fotbollsmatch utan särskilt tillstånd från målsman, domare och motståndarlag.

När det kommer till att filma och fotografera personer så är det inte förbjudet om personen befinner sig på en allmän plats. Men det får inte vara närgånget eller ihållande, för då kan det i värsta fall räknas som ofredande. Det är inte tillåtet att filma och fotografera på privata platser.

Använd alltid ditt sunda förnuft när du vill filma personer på offentliga platser. Ta alltid hänsyn till om någon inte vill bli filmad och respektera den personliga integriteten. Filma och fotografera inte om någon har blivit skadad, är sjuk eller är upprörd på något sätt. Ett sista tips är att du alltid frågar om lov innan du börjar filma och fotografera om du ska dokumentera en mindre match. Då vet du säkert att allt går rätt till.

TEXT:CampoBet